Community of Practice Brandveilig Meubilair en Matrassen

In de Community of Practice (CoP) Brandveilig Meubilair en Matrassen delen de deelnemers kennis over het brandveiliger maken van meubilair en matrassen.

Wat doet de CoP Brandveilig Meubilair en Matrassen?

De Community of Practice (CoP) Brandveilig Meubilair en Matrassen is opgericht op initiatief van het NIPV. Het doel van de CoP is om kennis te delen over het brandveiliger maken van meubilair en matrassen en om deze kennis in te zetten bij de voorbereiding van wetgeving. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de eisen voor meubilair en matrassen opnemen in het Warenwetbesluit.

Deelnemers uit meubelbranche

In de CoP zitten momenteel 15 vertegenwoordigers van producenten en retailers van meubilair en matrassen (of onderdelen): van grootbedrijf tot kleinbedrijf, van verschillende productgroepen en merken en van de toeleverende industrie. Het is geen officiële vertegenwoordiging van de branche. Deelname aan de CoP staat voor iedere producent en retailer open. Van de deelnemers wordt een actieve bijdrage of houding gevraagd.

Rol NIPV: initiërend en faciliterend

De rol van het NIPV in de CoP is met name initiërend en faciliterend. Daarnaast zorgt het NIPV voor de verbinding tussen de CoP en het ministerie van VWS.


Uitgangspuntendocument

De CoP Brandveilig Meubilair en Matrassen heeft in juni 2023 een uitgangspuntendocument opgesteld. Dit document beschrijft 7 uitgangspunten waaraan volgens de CoP normen en testmethoden voor het bepalen van de brandveiligheid van bekleed meubilair en matrassen in de op handen zijnde wetgeving moeten voldoen.

De 7 uitgangspunten zijn:

  1. Het bevorderen van de brandveiligheid (het verbeteren van de mogelijkheden om bij brand te vluchten of een brand te overleven)
  2. Oplossingsonafhankelijk (geen oplossing of innovatie uitsluiten)
  3. Brandveiligheid en circulariteit/duurzaamheid moeten complementair zijn
  4. Focus op het eindproduct (de gehele stoel, bank of matras)
  5. Focus op voorkomen ontsteking en gedrag na ontsteking
  6. Gebruik maken van bestaande (EU-)testen (indien mogelijk)
  7. Economisch uitvoerbaar

Meer informatie of aanmelden voor de CoP?

Wilt u meer weten over de activiteiten van de CoP Brandveilig Meublilair en Matrassen of hierbij aansluiten? Neem dan contact op met Margo Karemaker.

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.