Grootschalig brandweeroptreden bij grote en complexe incidenten
Stel, een incident is zo complex, groot of lang dat dit groter is dan de standaard inzetmogelijkheden van de brandweer van een veiligheidsregio. Dan zijn aanvullende en soms ook gespecialiseerde brandweermiddelen en coördinatie voor deze middelen nodig. Soms meer dan een specifieke veiligheidsregio heeft. Dan vraagt een veiligheidsregio om interregionale bijstand. Als dit gebeurt is de operationele inzet genaamd Grootschalig Brandweeroptreden (GBO) aan zet. Voorbeelden hiervan zijn zeer grote branden, complexe technische reddingen, gevaarlijke stoffen-incidenten of langdurige natuurbranden.
GBO als fundament voor landelijke slagkracht
Incidenten met gevaarlijke stoffen bestrijden, is een van de vier kerntaken van de brandweer. Elke regio is hiertoe in staat als het om niet te grote of complexe incidenten gaat. Bij grotere incidenten met gevaarlijke stoffen, werken veiligheidsregio’s interregionaal, landelijk en met partijen buiten de brandweer samen.
De landelijke specialistische Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen-eenheden (IBGS) vullen lokale eenheden aan bij complexe of grote incidenten. Hierbij werken ze samen met verschillende netwerkpartijen.
Doorontwikkeling van grootschalig brandweeroptreden
De Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) heeft een visie vastgesteld voor grootschalig brandweeroptreden. Daarin is onder meer doorontwikkeling van grootschalig brandweeroptreden vastgelegd als doel. Is er voldoende landelijke dekking in bepaalde situaties en waar is nog behoefte aan?
We werken aan de landelijke slagkracht door meer samenhang te creëren en afspraken vast te leggen. Zo weet elke veiligheidsregio wat er mogelijk is en wat er te verwachten is.
Benodigde slagkracht
Op dit moment zijn er afspraken dat elke veiligheidsregio een minimaal slagkrachtprofiel beschikbaar stelt. Uitganspunt is daarbij dat het minimale slagkrachtprofiel op elk moment beschikbaar is binnen alle regio’s. Het gaat in de huidige situatie om:
- 1 peloton basis brandweerzorg
- 1 peloton redding en technische hulpverlening
- 1 peloton grootschalige watervoorziening
Landelijk risicoprofiel
Richting de toekomst komt de focus te liggen op het aanwezige risico. Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) werkt met ondersteuning van de veiligheidsregio’s en de landelijk coördinator GBO van het NIPV aan een landelijk risicoprofiel. Het landelijk risicoprofiel geeft meer inzicht in (de consequenties van) cascade-effecten en gelijktijdigheid van risico’s. Op basis van het risicoprofiel kunnen we een vertaling maken naar maatgevende scenario’s. Daaruit definiëren we de benodigde slagkracht en die stellen we eventueel bij. Vervolgens kunnen we het zogenoemde restrisico duiden.
Inrichting grootschalig brandweeroptreden
Het NIPV houdt de landelijke specialismen en Grootschalig brandweeroptreden operationeel en faciliteert doorontwikkeling. Samen met veiligheidsregio’s en andere partners inventariseert de landelijk coördinator GBO namens het NIPV de behoeftes in het hele land.
Door duidelijke afspraken te maken, verhogen we het landelijke vermogen van de brandweer tijdens incidenten. Ook onderhoudt de landelijk coördinator GBO de contacten met de portefeuillehouder in de Vakraad Incidentbestrijding van Brandweer Nederland.
Meer informatie
Meer weten over het landelijk specialisme Grootschalig brandweeroptreden? Neem dan contact op met landelijk coördinator Wally Paridaans.