Thermal runaway in een lithium-ion batterijpakket

17 augustus 2023

Wat houdt een thermal runaway precies in? Hoe ontstaat het en wat zijn de effecten en de bijbehorende gevaren ervan? Dit wordt uitgelegd in deze video.

Video over thermal runaway in lithium-ion batterijpakket.

“Een thermal runaway is een ongewenst chemisch proces waarbij de temperatuur van een batterijcel flink stijgt. Dit kan gebeuren door een thermische, elektrische of mechanische storing in de batterijcel. Hierdoor worden naburige cellen ook warm, waardoor ook deze in thermal runaway raken. De thermal runaway kan zich op deze manier uitbreiden door het gehele batterijpakket”, legt onderzoeker Henk Brans uit.

Drie effecten

Bij een thermal runaway komt een brandbaar en toxisch gasmengsel vrij. Dit gasmengsel ontsteekt in de meeste gevallen direct, maar kan in bepaalde gevallen ook vertraagd ontsteken. Er zijn 3 effecten mogelijk bij een thermal runaway: een toxische wolk, een batterijbrand en een wolkbrand/dampwolkexplosie.

“Doordat een thermal runaway zichzelf in stand houdt en zelfs kan voortduren als de vlammen zijn gedoofd, is het moeizaam om deze van buitenaf met blusmiddelen te stoppen en het incident te stabiliseren”, vertelt Brans.

Scenario’s met lithium-ion batterijen

Ter voorbereiding op incidenten met batterijen zijn 3 scenariokaarten ontwikkeld:

Deze scenariokaarten maken deel uit van het Scenarioboek Energietransitie, dat 24 ongevalsscenario’s bevat over waterstof, methanol, batterijen, biovergister, zonnepanelen en LNG. Veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten en gebiedsbeheerders kunnen de scenario’s gebruiken bij hun advisering over de (omgevings)veiligheid van energietransitieprojecten.