label Veilige energietransitie

Lector Nils Rosmuller aangesteld als professor aan Universiteit Twente

11 september 2024

Het NIPV en Universiteit Twente stellen een bijzondere leerstoel in: Veiligheidsaspecten van Energietransitie in de Gebouwde Omgeving.

De Universiteit Twente heeft dr. ir. Nils Rosmuller per 1 oktober 2024 benoemd tot bijzonder hoogleraar Veiligheidsaspecten van Energietransitie in de Gebouwde Omgeving.

Door de instelling van de bijzondere leerstoel zal Nils Rosmuller, lector Energie- en transportveiligheid bij het NIPV, per 1 oktober 2024 naast lector ook werkzaam zijn bij de Universiteit Twente bij de faculteit Engineering Technology. De instelling van de bijzondere leerstoel is in nauwe samenwerking met het NIPV en de Universiteit Twente tot stand gekomen. De nadruk van de invulling van deze leerstoel zal komen te liggen op het toepassingsgebied van de energietransitie in de gebouwde omgeving waarbij publieke veiligheid van groot belang is. De focus ligt op het civieltechnische en industriële domein met name gericht op grootschalige toepassingen. Juist die grootschaligheid met de bijbehorende projecten kunnen een forse impact hebben op de publieke veiligheid en de veiligheid van professionals.

“Deze bijzondere leerstoel biedt het NIPV de mogelijkheid met de wetenschappelijke wereld, waaronder onderzoekers en studenten, samen te werken”, zegt Coby Flier, directeur Onderzoek en Onderwijs. “Met als doel wetenschappelijke kennis te ontsluiten en de hieruit voortvloeiende veiligheidskennis aan deze toekomstige generatie ontwerpers, beleidsmakers en beslissers te onderwijzen. Ik ben trots op deze samenwerking die we als kennisinstituut en universiteit gaan opbouwen in het belang van de publieke veiligheid en de samenleving. Ik heb er alle vertrouwen in dat Nils met zijn belangrijke expertise deze functie uitstekend gaat vervullen”, aldus Coby Flier.

Brug slaan tussen wetenschappelijk onderzoek, praktijk en samenleving

Nils Rosmuller: “Het NIPV heeft een landelijke rol in de beleidsontwikkelingen en heeft op alle niveaus ingangen in de wereld van de publieke veiligheid. Van ministeries, provincie- en gemeentehuizen tot aan kazernes. Daarbij bieden we goede toegang tot empirie en dataverzameling. Met de nadere invulling van deze leerstoel kan ik nog meer de wetenschappelijke kennis ontwikkelen en ontsluiten voor de veiligheidsprofessionals en de samenleving. De combinatie van de functie van bijzonder hoogleraar en lector biedt uitstekende mogelijkheden om met onderzoekers en studenten te werken aan onderzoek en onderwijs. Ik kijk er zeer naar uit om met de Universiteit Twente, de faculteit Engineering Technology en het NIPV in deze nieuwe functie aan de slag te gaan.”

Met de ervaring die Nils Rosmuller meebrengt vanuit het NIPV naar de Universiteit Twente en vanaf 1 oktober 2024 ook vice versa, wordt er een brug geslagen tussen wetenschappelijk onderzoek, praktijk en samenleving. De aanstelling bedraagt een omvang van 2 dagen per week voor een periode van 5 jaar. De leerstoel is ingesteld door de Universiteit Twente in samenwerking met het NIPV.