Landelijke Voorzieningen BIO Compliant
14 december 2022
De Landelijke Voorzieningen (LCMS, SIS, GEO4OOV, het Digitale Verkeersplein en de Landelijke BI Voorziening) zijn officieel BIO Compliant. Hiermee voldoen zij aan de basisnorm voor informatieveiligheid binnen de overheid. NIPV zet hiermee een belangrijke stap in de professionalisering op het gebied van Informatieveiligheid. Met de ondertekening van een verklaring door IJle Stelstra, algemeen directeur NIPV, is deze mijlpaal officieel vastgelegd.

Onder de vlag van het Versnellingsplan Informatieveiligheid werken veiligheidsregio’s gezamenlijk aan het verbeteren van de beveiliging van alle gegevens die zij verzamelen. Per 1 januari 2023 moeten alle overheidsorganisaties voldoen aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). NIPV voldoet dus tijdig aan de norm. Martijn van der Werff, Teammanager Informatie- en Dataservices, vertelt meer over het belang en de impact hiervan.
Van der Werff: “Met dit predicaat tonen we aan dat we de maatregelen, zoals beschreven in de BIO en die gelden voor de Landelijke Voorzieningen, navolgen of bezig zijn om deze te implementeren. Dit is een grote stap in de verbetering van de informatiebeveiliging. We verkleinen hiermee de kans op datalekken of het gebrek aan beschikbaarheid van onze systemen. En we vergroten de veiligheid en betrouwbaarheid van onze dienstverlening naar onze partners.”
Informatievoorziening
NIPV ondersteunt de veiligheidsregio’s en partners door mee te bouwen aan een sterke informatiepositie, waardoor het mogelijk wordt slimmer samen te werken, burgers beter te informeren over risico’s én effectieve en efficiënte keuzes te maken voor de meest geschikte vorm van brandweerzorg en crisisbeheersing. Hoe we dat doen leest u op de pagina over informatievoorziening.
Lees ook
Jeroen Steijsiger bracht als adviseur Netcentrisch werken een bezoek aan de eilanden Saba en Sint-Eustatius. Hij vertelt hoe de samenwerking met deze eilanden tot stand is gekomen en hoe zij hebben leren werken met LCMS en de netcentrische werkwijze.
Freerk Dijkstra is als productmanager IV/ICT werkzaam bij het NIPV. Hij is medeverantwoordelijk voor de vernieuwde Vragenlijst software (VLS), een voorziening die helpt bij de verzameling van data en aan de hand van die data overzichtelijke dashboards creëert. Hij vertelt in dit artikel over de opzet van deze voorziening.
Bij incidenten met gevaarlijke stoffen in tunnels bieden tunnels in Nederland voldoende bescherming voor de omgeving. Dit blijkt uit het onderzoek dat het NIPV heeft gedaan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
“Examinator zijn is heel goed voor je ontwikkeling”, vertelt Rick Buntinx van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. “Je staat in verbinding met de werkvloer, je bouwt een netwerk op door heel Nederland en je leert heel veel van andere regio’s.”
Adviseur Netcentrisch werken Martijn Korpel vertelt hoe de netcentrische werkwijze zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.
“Ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en energietransitie gaan razendsnel. Regelgeving blijft vaak achter. Het is dan de kunst om te investeren in een fundamentele basiskennis en deze gelijk toepasbaar te maken”, aldus Lieuwe de Witte.
“Kwalitatief goed onderwijs maak je als instituut niet alleen, maar samen met diegene voor wie het onderwijs bedoeld is”, zegt Martin van Veldhuisen, instructeur vakbekwaamheid bij het NIPV.
De pandemie heeft enkele kwetsbaarheden zichtbaar gemaakt, maar er zijn ook zeker dingen goed opgepakt.
In NRC vertelt onderzoeker Karin Dangermond dat vrouwen een belangrijke meerwaarde hebben in een brandweerkorps.
Vorige pagina - Pagina1
- …
- Pagina25
- Pagina26
- Pagina27
- …
- Pagina45
- Volgende pagina