De toekomst is nog niet beslist
24 maart 2022
De toekomst is in hoge mate onvoorspelbaar geworden. En flexibiliteit en veerkracht zijn het antwoord. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Toekomstverkenningen Crisisbeheersing en Brandweer. U leest er alles over in het nieuwe Platform voor CrisisManagement.
‘Juist in de nasleep van een ramp is er meer verbinding nodig: civiele bescherming is niet meer alleen op te vangen door de bestaande instituties. We moeten erkennen dat een ramp een voorspel kent, een acute fase, maar vooral een nasleep waarin onze samenleving op de proef wordt gesteld om haar veerkracht te tonen’, schrijft IJle Stelstra, directeur NIPV, aan Heleen van den Berg, directeur Nationale Hulp en Verenigingsmanagement van het Rode Kruis. Zij wisselen in het Platform voor CrisisManagement van gedachten over de samenwerking tussen hulporganisaties en de zelfredzaamheid van burgers in tijden van crisis.
Samenwerking
De samenwerking tussen veiligheidsregio’s, het Rijk, publieke en private partners in een tijden van crisis – nu en in de toekomst – is ook onderwerp van gesprek in het interview met Christa Monster, afdelingshoofd Veiligheidsregio’s en Crisisbeheersing bij Directoraat-Generaal Politie en Veiligheidsregio’s van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en Don O’Floinn, programmamanager Versterking Crisisbeheersing bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Zij vertellen hoe zij gezamenlijk invulling geven aan het programma Versterking Crisisbeheersing en Brandweerzorg.
Trends
Laurens van der Varst, onderzoeker crisisbeheersing NIPV, deelt zijn blik op de toekomstverkenning Crisisbeheersing. Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde bij NIPV, en Berber Lettinga, werkzaam bij de veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek, vertellen over hun betrokkenheid bij de verkenning en beschrijven de trends die de toekomt van het brandweervak beïnvloeden. Daarnaast hebben we alle relevante publicaties, events, opleidingen en podcasts gebundeld in een handig overzicht.
Dialoog
Het Platform voor CrisisManagement is een uitgave van NIPV in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De artikelen zijn gemaakt in samenwerking met professionals, wetenschappers, crisisfunctionarissen en kennisexperts. Het Platform voor CrisisManagement heeft als doel om een brug te slaan tussen kennis en de praktijk als het gaat om het voorkomen en bestrijden van crises. Welke crisis er ook op ons pad komt, het is belangrijk om de dialoog op gang te houden om van elkaar te blijven leren.
Lees het Platform voor CrisisManagement
We wensen u veel leesplezier toe. En suggesties zijn altijd welkom.
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor het Platform voor CrisisManagement via dit aanmeldformulier.
Ga naar het Platform voor CrisisManagement.
Lees ook
Daphne Dechering van Saxion University of Applied Science heeft met een scriptie over de invloed van houteigenschappen op het brandgedrag van hout de NIPV-VVBA-scriptieprijs 2023 gewonnen.
Op 31 mei verscheen in de reeks Lessen uit crises en minicrises een speciale editie over klimaatverandering en extreem weer.
Eind 2022 telde de Nederlandse brandweer in totaal 22.273 personen in repressieve dienst. Dat is 112 brandweermensen minder dan in 2021. Dat en meer blijkt uit de gegevens over repressief brandweerpersoneel die NIPV publiceert.
De huidige elektronische leeromgeving (ELO) is aan vervanging toe. Daarom komt er in 2024 een nieuwe ELO. Veiligheidsregio’s, regionale opleidingsinstituten en NIPV werken hierbij nauw met elkaar samen.
Is er een uniforme aanpak mogelijk voor het verzamelen van brandstatistiek in de Europese Unie? Dat heeft het lectoraat Brandveiligheidskunde van NIPV onderzocht binnen het Europees onderzoeksproject EU FireStat.
Op dinsdag 20 juni vindt de volgende LCMS release plaats. Tijdens deze release wordt de symbolenset voor Plot geheel vernieuwd. De nieuwe en gemoderniseerde set wordt in het pdf-document gepresenteerd. Daarin is te zien hoe alle symbolen zijn opgebouwd en waar ze voor fungeren.
De Universiteit Leiden en NIPV verzorgen samen een collegereeks over het Nederlandse crisismanagementstelsel.
Het GGB-model is een generieke, flexibel inzetbare werkwijze voor allerlei scenario’s. Vorig jaar is het GGB-model geëvalueerd. Dat heeft geleid tot een aantal bijstellingen, die nu in de Leidraad GGB versie 2.1 verwerkt zijn.
In 2022 waren er 306 incidenten met alternatief aangedreven voertuigen waarbij de brandweer aanwezig is geweest: 189 ongevallen en 117 branden.