Klimaatverandering

Als gevolg van klimaatverandering, krijgen we in toenemende mate te maken met extreem weer zoals droogte, overstromingen en zware stormen.


Klimaatbeleid

Overal ter wereld hebben we te maken met klimaatverandering. De temperatuur op aarde stijgt en dat heeft gevolgen voor mens, natuur en milieu. Daarom neemt Nederland zelf en in samenwerking met andere landen, maatregelen met als voornaamste doel:

  • aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering (o.a. het Deltaprogramma)
  • verdere klimaatverandering te beperken

Deze maatregelen vormen samen het Nederlandse klimaatbeleid.


Klimaatadaptatie

Het is belangrijk dat Nederland is voorbereid op de klimaatverandering. We passen onze omgeving zo aan dat die geschikt is voor de gevolgen van het veranderende klimaat. Dit heet klimaatadaptatie. Bijvoorbeeld door de omgeving bestand te maken tegen extreme regenval. Of door dijken te verstevigen en rivieren te verbreden. Maar ook steden en dorpen voorzien van meer groen.


Klimaatdoelen

In 2050 moet Nederland 95% minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Het doel voor 2030 is 49% minder. De maatregelen om die doelen te halen staan in het Klimaatplan. Het kabinet geeft elk jaar in verschillende rapporten een inzicht in hoe het gaat met het beleid en het halen van de doelen.
Video KNMI klimaatsignaal’21


Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact op met ons via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.