Crisisbeheersing

In Nederland wordt een lokale of regionale crisis in de meeste gevallen opgevangen op regionaal niveau. In de veiligheidsregio maken gemeenten onderling afspraken over de regionale crisisbeheersing in de ‘koude’ en de ‘warme’ situatie.

Algemene informatie

De regionale crisisorganisatie wordt gevormd door de hulpverleningsdiensten (brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening) en de gemeenten. Bij een incident moeten zij vanuit hun dagelijkse werkzaamheden snel kunnen omschakelen naar één organisatie die het incident bestrijdt. Zij stemmen hun werkzaamheden af in multidisciplinaire crisisteams. Afhankelijk van het incident kunnen crisispartners of private partijen betrokken zijn en kunnen hun vertegenwoordigers aan een crisisteam worden toegevoegd.

Wanneer het welzijn van de bevolking wordt bedreigd, vindt de bestrijding van de crisis plaats onder verantwoordelijkheid van de burgemeester. Bij overschrijding van de gemeentegrens is de voorzitter van de veiligheidsregio verantwoordelijk. Bij een regio-overstijgende crisis, denk aan een grieppandemie of een terreuraanslag, is er sprake van nationale (of zelfs internationale) crisisbeheersing. De crisisbeheersing in de regio wordt dan in lijn met landelijk vastgestelde maatregelen uitgevoerd.

In het Referentiekader Regionaal Crisisplan wordt de systematiek van de lokale en regionale rampenbestrijding en crisisbeheersing beschreven.

NIPV-onderzoeken

Download hier alle documenten.


Crisisbeheersing Caribisch Nederland

De drie eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (genoemd: Caribisch Nederland) vormen drie bijzondere gemeenten van Nederland. Anders dan voor de Europees Nederlandse gemeenten, zijn er voor de drie eilanden van Caribisch Nederland geen Veiligheidsregio’s. De gezaghebber (de burgemeester van het eiland) is in eerste aanleg verantwoordelijk voor de preparatie op en afhandeling van incidenten. De Rijksvertegenwoordiger (een soort commissaris van de Koning) treedt bij rampen en crises op als verbindingsofficier tussen de eilanden en het Rijk. Het DCC-IenW werkt samen met Caribisch Nederland aan het aansluiten van de crisisorganisatie van de eilanden bij de processen en informatievoorziening van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.