Traineeship Omgevingsveiligheid bij veiligheidsregio’s

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, september 2023

Doel van dit project is om recent afgestudeerde studenten aan het hoger beroepsonderwijs en universiteiten te interesseren voor een job met industriële specialisatie bij de veiligheidsregio’s.

Henk van Wetten: “Omgevingsveiligheid is op de arbeidsmarkt en in het onderwijs relatief onbekend.” Foto: Megin Zondervan

Voor de veiligheidsregio’s valt het niet mee om nieuw talent aan te trekken voor de advies- en toezichttaken in Omgevingsveiligheid (industriële veiligheid en externe veiligheid). Om daarin verandering te brengen is het LEC IV in nauwe samenwerking met het Netwerk IV een initiatief gestart om een ‘traineeshipprogramma’ te ontwikkelen om potentiële kandidaten voor de veiligheidsregio’s te werven in het hoger onderwijs. De werving gaat eind dit jaar van start. Meerdere veiligheidsregio’s hebben zich al bereid verklaard deel te nemen aan dit project, dat tot doel heeft de interesse in het vakgebied IV te vergroten en kandidaat-specialisten IV sneller in de praktijk te kunnen inzetten.

Het project ‘Traineeship veiligheidsregio’s is een initiatief van Dina van der Aart, hoofd van de afdeling Risicobeheersing van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Meerdere veiligheidsregio’s, die samenwerken in het Netwerk IV, staken de koppen bij elkaar vanwege de gezamenlijk ervaren knelpunten om vacatures voor specialisten industriële veiligheid opgevuld te krijgen. Doel van het project is recent afgestudeerde studenten aan het hoger beroepsonderwijs en universiteiten te interesseren voor een job met industriële specialisatie bij de veiligheidsregio’s.

Waarnemend projectleider Henk van Wetten (VR Rotterdam-Rijnmond): “Het vakgebied Omgevingsveiligheid is een ‘niche’, met een beperkte kring specialisten. Daardoor is dit specialisme op de arbeidsmarkt en in het onderwijs relatief onbekend. Ook is er geen vooropleiding met een passende aansluiting, waardoor het zeker twee tot vier jaar duurt voordat een medewerker op vlieghoogte is. Daarin willen we verandering brengen, met een campagne om bij onderwijsinstellingen meer belangstelling te wekken voor industriële veiligheid en ‘nieuw bloed’ aan te trekken. In samenwerking met adviesbureau Oostkracht 10 werken we aan een wervingscampagne, die eind dit jaar van start gaat. We hopen dan in de zomer van 2024 een eerste groep van acht tot tien ‘trainees’ te kunnen vormen, die vervolgens bij veiligheidsregio’s met vacatures aan de slag gaan.”

Leren en werken

Het tweejarig traineeship is een combinatie van leren en werken. Het oogmerk van het traineeship is volgens Henk van Wetten dat de trainees vanaf het begin binnen hun veiligheidsregio praktisch aan de slag gaan, zodat zij het vak leren kennen en beginnen met minder complexe Omgevingsveiligheidstaken. Parallel aan dit traject volgt de groep trainees een centraal georganiseerd scholingsprogramma. De trainees zijn na afronding van het programma dan sneller inzetbaar in de praktijk. Ook de kennismaking met de operationele kant van brandweer en crisisbeheersing behoort tot het traineeship.

Van Wetten: “Het opzetten van het traineeship wordt gefinancierd vanuit het Budget Versterking Omgevingsveiligheid. De uitvoering kost de veiligheidsregio’s wel tijd en menskracht, voor de begeleiding van de trainees, alsmede de kosten voor het in dienstnemen van de trainee. Een deel van het programma bestaat uit groepsgewijs onderwijs, waarvoor een lesprogramma wordt opgezet in samenwerking met NIPV. We proberen daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van de ontwikkelde modules en de leergangen SRV en SIV uit het nieuwe Leerlandschap Risicomanagement. We vinden het belangrijk om, naast kennis en vaardigheden, ook te investeren in sociale samenhang in de groep, zodat de nieuw instromende trainees als netwerk gaan fungeren.”

Een groep die aansluiting vindt bij het Netwerk IV, maar die ook voor het vakgebied als ambassadeursclub fungeert om de aandacht voor industriële veiligheid te vergroten. Zo snijdt het mes aan twee kanten: meer instroom van nieuw talent voor de veiligheidsregio’s en vergroting van de bekendheid van ons vakgebied in de onderwijswereld. Van Wetten: “Een specifieke studierichting hebben we daarbij niet op het oog. Studies milieukunde, chemie of chemische technologie liggen voor de hand als leveranciers van kandidaten, maar ook bestuurskundigen met interesse in techniek hebben onze aandacht. Wel belangrijk vinden we affiniteit met de technologische omgeving en fysieke veiligheid. Uiteindelijk zijn al deze inspanningen erop gericht om meer mensen binnen te halen bij de veiligheidsregio’s en ze zo enthousiast te maken dat ze ook blijven.”

Kanttekening is volgens Henk dat de veiligheidsregio’s voor nieuw talent in dezelfde vijver vissen als andere (inspectie)diensten én de industrie. Arbeidscapaciteit is in alle bedrijfstakken schaars en specialistische taken met een beperkte bekendheid ondervinden daardoor in bijzondere mate knelpunten. “Hopelijk kunnen we met dit traineeship het tij keren. De eerste groep, die dankzij de actieve medewerking van veiligheidsregio’s in 2024 aan de slag gaat, beschouwen we als een pilot. Als die slaagt, overwegen we daarna met een tweede groep te starten.”

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

21-11-2023
Actualisering PGS 12: Richtlijn voor veilig opslaan en verladen ammoniak

In de industriële energievoorziening is ammoniak de komende jaren belangrijk als drager voor waterstof en mogelijk ook als brandstof. De industrie sorteert daar al op voor, met plannen voor uitbreiding van bestaande ammoniakopslagterminals en aanvragen voor zowel ombouw van cryogene tanks als nieuwe opslagtanks.

12-10-2023
Externe noodplannen Seveso III bijna overal up-to-date

De externe noodplannen in het kader van de Seveso III-richtlijn, beter bekend als ‘rampbestrijdingsplannen voor Brzo-bedrijven’ zijn bijna overal up to date.

12-10-2023
De SIV’er in de praktijk: Peter Meijer (Veiligheidsregio Noord-Holland Noord)

Passie voor de brandweer zit bij Peter Meijer in het bloed. Hij begon 32 jaar geleden als aspirant-brandwacht bij de toenmalige Regionale Brandweer Noord-Kennemerland en werkte zich in de loop der jaren uiteindelijk op tot Hoofdofficier van Dienst.

10-10-2023
LEC Industriële Veiligheid mediapartner van Nationaal Seveso Congres

Het LEC IV is dit jaar mediapartner op het Nationaal Seveso Congres, dat op 23 november a.s. in Utrecht wordt gehouden. Op het congres, georganiseerd door kennis- en opleidingsinstituut Outvie, worden actuele thema’s in het Seveso/Brzo-domein geadresseerd, waaronder de consequenties van invoering van de Omgevingswet, de energie- en grondstoffentransitie en de gevolgen van klimaatverandering voor de sector. Het LEC IV neemt tijdens het congres deel aan een inspiratietafel over de blusschuimtransitie.

10-10-2023
Adviesleerroute Industriële Veiligheid van start

Op 6 september jl. is bij het NIPV de nieuwe ‘adviesleerroute’ Industriële Veiligheid van start gegaan. Het is, na de leerstroom Ruimtelijke Veiligheid, de tweede leerstroom die wordt aangeboden.

10-10-2023
Staat van de Veiligheid 2022: minder overtredingen, wel verbetermogelijkheden

Tijdens Brzo-inspecties zijn in 2022 minder overtredingen geregistreerd dan in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage ‘Staat van de Veiligheid 2022’. De positieve trend is voor de landelijke inspectiediensten en de partners in het Netwerk Industriële Veiligheid geen reden om tevreden achterover te leunen, want slechts bij vijf procent van de bedrijven is in het geheel geen overtreding of afwijking op veiligheidsgebied geregistreerd. Bovendien deden zich vorig jaar 4282 ‘ongewone voorvallen’…

09-10-2023
Werkbezoek brandveiligheid moderne voertuigen Noorwegen

Verslag van bezoek van lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller en adviseur Energie- en transportveiligheid Tom Hessels aan de International Conference on Fires in vehicles (FIVE) in het Noorse Stavanger.

09-10-2023
Op weg naar vernieuwing onderwijssystemen

De elektronische leeromgeving (ELO, het huidige CumLaude) en MijnNIPVexamens voor de administratie van de examens worden vervangen. Hier leest u de meest actuele stand van zaken over de status en voortgang van beide projecten.

04-10-2023
“Er komt veel langs op een dag, maar daar houd ik van”

“Het is de maatschappelijke component die dit werk bijzonder maakt. Hulpverlener zijn moet in je systeem zitten: je doet iets voor een groter goed”, zegt Tanja Guyken, decaan Operationele Brandweeropleidingen bij het NIPV.