Eerste aanmeldingen voor Traineeship Omgevingsveiligheid
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, april 2024
De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen. Na tien dagen stond de teller op negen. Met het traineeship willen het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) en de veiligheidsregio’s proberen jonge mensen te interesseren voor een functie in de domeinen industriële veiligheid en omgevingsveiligheid. Veel regio’s hebben vacatures en het is moeilijk nieuwe medewerkers te werven voor de specialistische ‘niche’. De eerste reacties van geïnteresseerden zijn bemoedigend.
“Er is een groep van minimaal acht mensen nodig om van start te kunnen gaan met de introductiecursus, maar we streven naar twaalf trainees”, vertelt Chantal Torn, coördinator Traineeship Omgevingsveiligheid bij het LEC IV. “Er zijn dus nog een paar mensen nodig om de eerste groep ‘vol’ te krijgen. Die groep krijgt dan in september op een centrale plek in het land een introductieprogramma van drie dagen, dat in het teken staat van kennismaking. Tijdens deze dagen worden de trainees meegenomen in de wereld van industriële veiligheid en ruimtelijke veiligheid. Het LEC IV faciliteert deze introductiedriedaagse. De kandidaten geven in hun sollicitatie zelf aan wat de eerste regio van hun keuze is, plus een tweede regio als reserve.”
Tien veiligheidsregio’s hebben aangegeven een of meer trainees te willen plaatsen en opleiden. In de regio krijgen zij dan een twee jaar durende basisopleiding tot specialist industriële of ruimtelijke veiligheid. Dat is deels een individueel leertraject, maar er zijn ook groepsgewijze cursus- en coachingmomenten.
Enthousiaste reactie
Chantal Torn zegt verrast te zijn door de snelle eerste respons op de wervingscampagne, die behalve op de website van Brandweer Nederland ook is verspreid via social media, voor een zo groot mogelijk bereik. “Die eerste reactie, binnen vier uur, was direct een hele leuke, van een studente die in het vierde jaar van haar studie integrale veiligheid zat en bijzonder enthousiast op de oproep reageerde. Nu het lijstje potentiële trainees groeit, zijn we als projectorganisatie best een beetje trots op wat we met elkaar hebben neergezet. We hopen dat van de aangemelde kandidaten een zo groot mogelijk deel een match vindt met een veiligheidsregio, zodat we er binnen enkele jaren een mooie groep collega’s bij hebben in het IV/RV-domein. Of er na deze ronde nog een tweede termijn komt voor het traineeship, weten we nog niet. We willen eerst de resultaten van het nu lopende project goed evalueren.”
Zie ook
Lees ook
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is de koppeling met de ARIE-regeling helemaal losgelaten.
Het Meerjarenplan 2024-2027 van het LEC Industriële Veiligheid is voltooid en de eerste thema’s staan al op de agenda voor uitvoering.
De eerste ervaringen met het leerblok over de NFPA-standaarden (NFPA = National Fire Protection Associaton) zijn positief.
Deze maand verschijnt het tweede deel van het LBR-boekje: een handreiking voor toepassing van de techniek- en systeemroute LBR (Landelijke Benadering Risicobedrijven) voor de Seveso-inspecteurs van de veiligheidsregio’s.
De nieuwe handreiking leidt specialisten stap voor stap door het adviesproces bij vergunningtrajecten rond milieubelastende activiteiten. Met de komst van de Omgevingswet is dat adviesproces op een nieuwe leest geschoeid.
Tijdens een Europees seminar over rampbestrijdingsplannen trad Jan Meinster namens het LEC Industriële Veiligheid op als gastspreker.
Het ‘live’ testen van stationaire brandblussystemen in hun bedrijfsomgeving is belangrijk om aan te tonen dat die systemen effectief en betrouwbaar zijn voor het bestrijden van de brandscenario’s waarvoor ze zijn bedoeld.
De netwerkdag van het LEC IV op 14 maart jl. was ‘anders dan anders’. In plaats van de Brauerszaal van het NIPV was het voormalige klooster Mariënhof aan de rand van de historische binnenstad van Amersfoort de plaats van samenkomst voor de halfjaarlijkse bijeenkomst van de specialisten industriële veiligheid.
Met de omzetting van de PGS-reeks naar PGS’en ‘Nieuwe Stijl’, die enkele jaren geleden is gestart, is voor deze serie richtlijnen ook het digitale tijdperk begonnen. De nieuwe risico- en scenariogestuurde werkwijze met ‘doorklikfuncties’ werkt immers alleen in een digitale omgeving.