Lage risicoperceptie, maar wel informatiebehoefte: burgers willen anders geïnformeerd worden over klimaatrisico’s
Nieuws van het programma Klimaatveiligheid, juli 2025
Veel Nederlanders onderschatten de risico’s van klimaatverandering, terwijl ze wel behoefte hebben aan meer informatie – en dat het liefst op een andere manier dan nu gebeurt. Dat blijkt uit recent onderzoek van het NIPV naar de manier waarop burgers risicocommunicatie over klimaatrisico’s ervaren. Het onderzoek richtte zich op vijf specifieke risico’s: droogte, extreem weer, hitte, natuurbranden en overstromingen.

De resultaten bieden drie belangrijke aanknopingspunten voor effectievere risicocommunicatie:
- De risicoperceptie is relatief laag
Hoewel Nederland steeds vaker te maken krijgt met extreme weersomstandigheden en andere klimaatgerelateerde risico’s, ervaren veel mensen deze risico’s niet als een bedreiging voor zichzelf of hun omgeving. Die lage risicoperceptie vormt een belemmering voor gedragsverandering en voorbereiding op mogelijke calamiteiten. Effectieve risicocommunicatie moet daarom allereerst gericht zijn op het vergroten van het bewustzijn over de risico’s. Dat kan bijvoorbeeld door persoonlijke ervaringsverhalen te delen of praktijksituaties na te bootsen, zoals in een Risk Factory. - Er is brede informatiebehoefte onder burgers
Veel respondenten geven aan dat ze meer willen weten over de klimaatrisico’s zelf, hoe ze zich hierop kunnen voorbereiden, en wat ze kunnen doen om zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. Deze informatiebehoefte is over het algemeen breed aanwezig, maar de precieze informatiebehoefte verschilt per persoon. Dit onderstreept het belang van een inventarisatie aan welke informatie behoefte is en afstemming van de risicocommunicatie op de bestaande kennis van mensen. - De huidige communicatiewijze sluit onvoldoende aan
De manier waarop klimaatrisico’s nu worden gecommuniceerd, blijkt niet effectief genoeg. Het merendeel van de respondenten geeft aan liever op een andere wijze geïnformeerd te worden. Er is bijvoorbeeld behoefte aan huis-aan-huis communicatie, zoals folders of brieven, en informatie die lokaal is toegespitst. Op die manier worden ook mensen bereikt die nu buiten beeld blijven en groeit de betrokkenheid bij dit onderwerp.
Twee deelrapporten
De resultaten van het onderzoek zijn uitgewerkt in twee deelrapporten.
Deelrapport A geeft per klimaatrisico inzicht in factoren als risicoperceptie, informatiebehoefte en betrokkenheid. Dit rapport is bedoeld voor professionals die werken aan risicocommunicatie rondom specifieke risico’s.
Deelrapport B biedt een overkoepelend beeld en is vooral geschikt voor beleidsmakers en anderen die een globaal overzicht nodig hebben van hoe burgers risicocommunicatie over klimaatrisico’s ervaren.
Factsheets per klimaatrisico
Voor professionals die werken aan risicocommunicatie rondom klimaatrisico’s is een aantal factsheets beschikbaar. Ze geven snel inzicht in de risicoperceptie, het gedrag en de informatiebehoefte van burgers. En bieden aanknopingspunten voor een doeltreffende risicocommunicatie.
-
Factsheet Risicocommunicatie over droogte. Het perspectief van burgers
pdf | 1 MB | 08-07-2025 -
Factsheet Risicocommunicatie over extreem weer. Het perspectief van burgers
pdf | 362 KB | 08-07-2025 -
Factsheet Risicocommunicatie over hitte. Het perspectief van burgers
pdf | 183 KB | 08-07-2025 -
Factsheet Risicocommunicatie over natuurbranden. Het perspectief van burgers
pdf | 852 KB | 08-07-2025 -
Factsheet Risicocommunicatie over overstromingen. Het perspectief van burgers
pdf | 784 KB | 08-07-2025 -
Factsheet Risicocommunicatie over klimaatrisicio’s. Het perspectief van burgers
pdf | 410 KB | 08-07-2025
Onderdeel van het programma Klimaatveiligheid
Het onderzoek is uitgevoerd binnen het programma Klimaatveiligheid, dat zich richt op het versterken van kennis, samenwerking en professionalisering binnen de veiligheidsregio’s. Bekijk meer informatie over het programma Kimaatveiligheid.