Samen oefenen in de opleidingen crisisbeheersing

7 december 2023

Onlangs hebben operationeel leiders en informatiemanagers ROT in opleiding voor het eerst samen geoefend. Datzelfde geldt voor leiders CoPI en informatiemanagers CoPI die bij het NIPV een opleiding volgen. “Het samen oefenen heeft een grote meerwaarde, omdat deze functionarissen in de praktijk ook veel samenwerken”, vertelt trainer-adviseur Marian Knollema.

Deelnemers zijn enthousiast

Ook de deelnemers zijn enthousiast over het samen oefenen. “Ik vind het prettig om met de informatiemanagers te oefenen, omdat wat zij doen belangrijk is voor het invullen van mijn rol in het ROT (regionaal operationeel team)”, gaf een van de deelnemers aan de opleiding voor operationeel leiders (OL) aan. En een deelnemer aan de opleiding voor informatiemanagers zei: “Het is goed is om samen te oefenen, want je doet dit werk om de OL te ondersteunen en dan is het fijn om meteen te horen of dat een beetje lukt.”

Opleidingen meer integreren

De gezamenlijke oefendagen zijn een eerste aanzet voor het meer integreren van verschillende opleidingen. Dit met als doel dat deelnemers van verschillende doelgroepen elkaar tegenkomen en samen leren. Knollema: “Het oefenen in een ROT kan bijvoorbeeld worden uitgebreid met algemeen commandanten in opleiding. En officieren van dienst kunnen meedoen tijdens de oefendagen voor leiders CoPI (commando plaats incident) en informatiemanagers CoPI. Ook communicatieadviseurs, geo-informatiemedewerkers en informatiecoördinatoren in opleiding kunnen in de toekomst aansluiten bij de oefendagen. Waarbij de nadruk zal liggen op hoe je als deelnemer jouw bijdrage kunt leveren in het teamproces.”

Meer informatie over onze opleidingen crisisbeheersing

Professionals die een rol hebben in de crisisbeheersing kunnen bij het NIPV terecht voor een groot aantal opleidingen en trainingen. Ons aanbod bestaat uit opleidingen met open inschrijving en maatwerktrainingen (incompany).
Bekijk onze opleidingen crisisbeheersing.

Bekijk ook