Over het programma klimaatveiligheid

Klimaatverandering leidt, zo blijkt uit onderzoek, maar ook uit ervaringen in de praktijk, tot aantasting van de veiligheid en gezondheid van mensen. Denk hierbij aan hitte, extreme droogte, overstroming, zware neerslag of zeer zware stormen. Op de lange termijn zal ook zeespiegelstijging zeer ongewenste effecten hebben op grote delen van Nederland.

Als veiligheidsregio’s hebben we belang bij klimaatadaptieve maatregelen, om daarmee de weerbaarheid van de samenleving te vergroten, zodat voor ons als veiligheidsregio’s onze taken uitvoerbaar blijven. Klimaatadaptatieve maatregelen zijn echter niet per definitie veilig, het kan juist leiden tot nieuwe risico’s.

Het programma Klimaatveiligheid heeft tot doel om (beter) zicht te op de mogelijkheden en onmogelijkheden voor een veilige en weerbare samenleving bij klimaatverandering nu en in de toekomst. Dit doen we door onderzoek en kennisontwikkeling, professionalisering, samenwerken en netwerkvorming.

De aandachtsgebieden zijn: klimaatveiligheid, waterveiligheid en natuurbrandveiligheid. Het programma Klimaatveiligheid is gestart in de zomer van 2023 en loopt door tot en met december 2025.


Betrokken stakeholders en partners

Binnen het programma Klimaatveiligheid wordt samengewerkt binnen een netwerk van stakeholders en partners, waaronder de veiligheidsregio’s, Ministerie van JenV, ministerie van IenW, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Rijkswaterstaat, politie, Unie van Waterschappen, LOCC/KCR2, Defensie (TOC), KNMI, Deltares, KIN (NWO), GGD GHOR Nederland, Rode Kruis, Wageningen University & Research en Watermanagementcentrum Nederland.​

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen het programma Klimaatveiligheid? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste updates over de activiteiten en producten van het programma.

Frequentie: 6 keer per jaar