Minor Publieke veiligheid: brandweerzorg en crisisbeheersing

Hoe dragen brandweerzorg, risico- en crisisbeheersing bij aan een veiliger en weerbaarder Nederland? De unieke minor Publieke veiligheid: brandweerzorg en crisisbeheersing van het NIPV en Saxion Hogeschool leert over het voorkomen, beheersen en leren van (brand)incidenten en crises.

Kerngegevens

Startdatum

september

Duur

5 maanden

Toelating

Inschrijving bij een hbo-bachelor

Locatie

Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn

Organisatie

NIPV en Saxion Hogeschool

Uit welke onderdelen bestaat de minor?

De minor bestaat uit de volgende modules:

Inleiding publieke veiligheid

Deze module biedt een kennismaking met de wereld van publieke veiligheid. Je gaat meerdere keren op excursie bij hulpverleningsdiensten in Nederland, zoals het NIPV, de Politieacademie en het Rode Kruis. Aan iedere excursie is een les gekoppeld waarin dieper wordt ingegaan op de betreffende hulpverleningsdienst.

Brandweerzorg

Hoe houden we Nederland brandveilig en wat doen we op het moment dat er brand uitbreekt? Tijdens deze module leer je hoe we brand voorkomen en bestrijden. Daarnaast krijg je kennis over het onderzoeken van incidenten.

Onderzoek

Je voert een onderzoek uit op basis van een specifiek onderwerp uit het werkveld. Hierbij sta je in nauw contact met een veiligheidsregio en krijg je de kans om echt te proeven van de beroepspraktijk. Dit is waardevol voor je kennis, ervaring én netwerk.

Inleiding crisisbeheersing

Tijdens deze module leer je over de crisisstructuur in Nederland. Wie komt in actie bij een crisis en hoe werken zij samen om de crisis te bestrijden? Je leert van de beroepspraktijk en schrijft op basis van deze inzichten een advies.

Omgevingsveiligheid en veilige energietransitie

Je verdiept je in omgevingsveiligheid en de impact van de energietransitie op publieke veiligheid.

De modules van deze minor zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met mensen uit de onderzoekswereld en het werkveld. Een groot deel van de colleges wordt verzorgd door professionals met onderzoeks- en praktijkervaring.

Toetsing: hoe wordt de student beoordeeld?

De toetsing van de verschillende modules vindt plaats door middel van tentamens, rollenspellen, portfolio’s en andere inleveropdrachten.

Welke activiteiten komen in de minor aan bod?

Tijdens de minor vinden diverse excursies plaats naar locaties binnen de veiligheidsregio’s.

Waar vind je meer informatie?

Op de website van Saxion Hogeschool vind je uitgebreide informatie over het programma en kun je je aanmelden. De minor is ook toegankelijk voor studenten van andere hogescholen. Vanaf februari staat de minor op Kiesopmaat.nl

Heeft u een vraag over deze opleiding?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.