“Je krijgt out of the box ideeën en oplossingen aangereikt”

18 maart 2024

De nieuwe startdatum van de minor Publieke veiligheid: brandweerzorg en crisisbeheersing is bekend: 2 september 2024. Kelly van Ruler maakte deel uit van de eerste lichting die deze nieuwe minor heeft gevolgd. Ze heeft inmiddels haar diploma op zak. Waarom is ze de minor gaan doen en hoe kijkt ze erop terug?

Brandweervrouw Kelly van Ruler

“Ik ben in het veiligheidsdomein gaan werken omdat ik graag vooraan sta. Niet om te kijken, maar om in een team de handjes te laten wapperen. Ik sta nog steeds met plezier met de poten in de modder, maar ben steeds benieuwder naar de vraag hoe we dit incident of crisis hadden kunnen voorkomen. En of het überhaupt te voorkomen was”, zegt Kelly van Ruler, deeltijdstudent Integrale Veiligheidskunde en werkzaam bij de brandweer in Veiligheidsregio Utrecht.

Je kunt me een late leerling noemen. Ik ben 36 en ben na mijn 18e meteen gaan werken

Eerst bij de politie, toen bij de brandweer. Nu pas ben ik aan studeren toe – en ik vind het echt fantastisch. Na mijn opleiding Integrale Veiligheidskunde wil ik zelfs een vervolgopleiding gaan doen. De veiligheidsregio heeft veel te bieden, maar om op die posities te komen, heb je diploma’s nodig. Ik werk nu bij de 24-uursdienst van de brandweer in Amersfoort en daarnaast ben ik woordvoerder voor de veiligheidsregio. In mijn opleiding vond ik het vak crisisbeheersing heel interessant, dus ik was benieuwd naar de verdieping daarvan. Onderzoek trekt me daarbij het meest. Toen zag ik deze minor voorbijkomen. Ik dacht: daar moet ik bij zijn! Ik heb meteen een bericht gestuurd.

De crisismanager van de toekomst hoeft niet eerst in de modder te staan

Het is wel belangrijk dat je bij elkaar in de keuken kijkt. Stel, je bent een zij-instromer zonder brandweerachtergrond en je wordt crisismanager. Dan raad ik zeker aan om naar de praktijk te komen kijken. Dan kun je ideeën toetsen aan de praktijk, maar misschien ook de praktijk verbeteren. Want enerzijds leren we natuurlijk veel van de herkenbare incidenten uit het verleden. Maar anderzijds: het is nooit af. Dus die nieuwe crisismanager moet ook innovatie hoog op de agenda hebben staan. Probeer dingen uit. Bied mensen met ideeën een podium en de mogelijkheid om dingen te onderzoeken en te ontwikkelen.

De minor is zeker aan te raden, ook voor deeltijdstudenten is het goed te doen

Als je kijkt op de kieslijst van minors, dan is deze echt anders. De diversiteit in de klas is een mooie aanvulling op de variatie aan onderwerpen. Mensen met een andere achtergrond denken erg out of the box, waardoor je andere ideeën en oplossingen krijgt aangereikt. In mijn klas zaten mensen die naar de politie willen, iemand die aan fysieke veiligheid in gebouwen doet en iemand die forensisch onderzoek doet. Die mix maakt het erg leuk. En er waren veel inspirerende docenten en sprekers. Je ziet gewoon dat er vakmensen voor je staan. Ik had van het NIPV altijd al hoge verwachtingen – en die hebben ze waargemaakt!

Meld je nu aan voor de minor die in september 2024 start

De minor Publieke veiligheid: brandweerzorg en crisisbeheersing is speciaal ontwikkeld door het NIPV, in samenwerking met Saxion Hogeschool. In de minor leer je alles over het voorkomen, beheersen en leren van (brand)incidenten en crises.
Bekijk meer informatie over de minor.