Voor wie is deze opleiding bedoeld?
Dit leerblok is gericht op de medewerkers en specialisten Brandveiligheid in de rol van adviseur evenementenveiligheid werkzaam voor de veiligheidsregio’s, specifiek brandweer, of in de rol als adviseur brandveiligheid evenementen werkzaam bij gemeenten. Onder documentatie vindt u de rolbeschrijving als onderlegger van dit leerblok.
Wat leert u?
Dit leerblok heeft als algemene doelstelling:
- de kennis en kunde over het juridisch kader brandveiligheid op evenementen (met name Besluit BGBOP en in hoofdlijnen volgens het Bouwbesluit/ BBL), risicoanalyse multidisciplinaire risicobeoordeling en crisismanagement op evenementen op te doen en te kunnen vertalen in onderbouwde en overtuigende schriftelijke en mondelinge adviezen aan de burgemeester als bevoegd gezag voor evenementen en het college als bevoegd gezag voor de brandveiligheid.
Na afloop van dit blok bent u in staat:
- de rol van adviseur op een effectieve manier te pakken, met kennis van de taken en rollen van alle betrokken stakeholders en de processtappen die bij de advisering op evenementen worden doorlopen.
- aanvragen en bijbehorende plannen te toetsen op de risico’s en de toepasselijke regelgeving en aan te geven op welke punten het moet, beter kan of anders moet;
- mondeling goed onderbouwd te adviseren over benodigde informatie, risico’s en maatregelen aan tafel in het gemeentelijke dienstenoverleg;
- schriftelijk goed onderbouwd te adviseren aan de burgemeester en het college over het voorkomen, beperken en bestrijden van brand en het beperken en bestrijden van ongevallen anders dan brand bij evenementen;
- bij te dragen aan het voorbereiden van het toezicht op een evenement en bij te dragen de preparatie van de repressieve organisatie op een mogelijke inzet tijdens een evenement.
De basisvaardigheden schriftelijk en mondeling adviseren worden als bekend verondersteld. Daarmee is het uitgangspunt dat de deelnemer conform gelijknamige leerblokken een advies kan schrijven én presenteren. Deze basisvaardigheden worden in dit leerblok toegespitst op de specifieke vakinhoud en de opbouw van een schriftelijk advies over de veiligheid bij evenementen.
Omdat voor de advisering over evenementen binnen en buiten vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, wordt in dit leerblok aan beiden aandacht besteed. Dit opdat de adviseur evenementenveiligheid in zijn adviezen deze relatie voldoende kan meenemen om zo een waardig adviseur en gesprekspartner te kunnen zijn.
Programma
Het leerblok bestaat uit de volgende onderdelen:
De 1e lesdag staat in het teken van Evenementenproces HEV en Regelgeving evenementenveiligheid. Ter voorbereiding op deze dag neemt u een drietal e-learnings door:
- Handreiking Evenementenveiligheid
- Wettelijk kader evenementenveiligheid
- Netwerk- en actorenanalyse
Het geleerde van deze bijeenkomst vertaalt u door in uw eigen casus.
De 2e lesdag staat in het teken van Risicoanalyse van evenementen en crowdmanagement. Ter voorbereiding op deze dag neemt u door:
- de kennisclip Risicoanalyse NIPV
- de e-learning Evenementen en crowd management
Het geleerde van deze bijeenkomst vertaalt u door in uw eigen casus leidend tot een concept-adviesbrief/adviesnota.
De 3e lesdag staat in het teken van Adviesvaardigheden. U presenteert uw geschreven adviesbrief/adviesnota, ontvangt feedback op uw schriftelijke adviesvaardigheden en oefent met mondelinge adviesvaardigheden. Ter voorbereiding op deze dag stelt u een adviesbrief/adviesnota op aan de hand van een format die u een week voorafgaand aan de lesdag ter beoordeling instuurt.
Vanaf het moment van deelname aan dit leerblok, start u met een praktijkgerichte casus uit uw eigen praktijk/veiligheidsregio en het werken hieraan. Deze wordt gebruikt voor het toepassen van de aangereikte inzichten. De casus betreft een B- of C-evenement dat voldoet aan de nodige kenmerken om voor de oefeningen geschikt te zijn. U werkt toe naar een onderbouwde adviesbrief of adviesnota inclusief risicoanalyse over deze casus als eindproduct.
De totale studielast bedraagt ongeveer 32 uur (18 contacturen en 14 uur zelfstudie). De maximale groepsgrootte bestaat uit 12 deelnemers.
Studiewijze
Dit leerblok bestaat uit lesdagen waarop u fysiek bij elkaar komt. Ter voorbereiding op de lesdagen doorloopt u e-learnings.
Exameninformatie
Bij het doorlopen van het volledige programma ontvangt u na afloop een bewijs van deelname.
Contact
U kunt zich individueel opgeven voor de open inschrijving van dit leerblok bij het NIPV in Arnhem. Meld u aan via de aanmeldbutton bovenaan deze pagina. Neem voor vragen over dit leerblok contact op met onderstaande opleidingscoördinator.