Onno van Veldhuizen benoemd tot voorzitter Adviesraad Onderzoek 

15 december 2023

Om de onafhankelijkheid en de kwaliteit van de onderzoeksfunctie van het NIPV te borgen en te bewaken, heeft het dagelijks bestuur van het NIPV een Adviesraad Onderzoek ingesteld. Onno van Veldhuizen is op 15 december benoemd tot voorzitter van deze adviesraad.

Onno van Veldhuizen portret
Onno van Veldhuizen, voorzitter van de Adviesraad Onderzoek.

“Heeft gevoel bij wat er leeft in de samenleving”

“Ik ben verheugd bekend te kunnen maken dat Onno van Veldhuizen de voorzitter wordt van de Adviesraad Onderzoek NIPV”, vertelt Ton Heerts, voorzitter van het dagelijks bestuur van het NIPV dat de benoeming namens het algemeen bestuur doet. “Onno van Veldhuizen heeft als staatsraad gevoel bij wat er leeft in de samenleving. Hij weet wat er speelt binnen het publieke veiligheidsdomein en kan met al z’n ervaring de verbinding leggen met de wetenschappelijke wereld. Samen met de leden van de adviesraad ziet hij toe op de kwaliteit en de relevantie van het NIPV-onderzoek. Nu en in de toekomst.” 

“Ik wil bijdragen aan relevant en gezaghebbend onderzoek” 

“Het NIPV is een uniek instituut. Een mooie combi van doeners en denkers”, vertelt Onno van Veldhuizen. “De rampenbestrijding en crisisbeheersing als kerntaak van de overheid verbreed en verdiept in de 21ste eeuw. Daar kun je van alles van vinden maar het is wel een feit. Het NIPV helpt op tijd klaar te zijn voor wat komt en te leren van wat is geweest. De vooruit- en achteruitkijkspiegel van het bestuur. Daar lever ik heel graag mijn bijdrage aan.” 

“Als voorzitter breng ik zin en ambitie mee. Verder is het altijd fijn om het beste uit de groep te halen. Vrolijk slijpen en schuren om te groeien en te bloeien. Misschien zijn we bijvoorbeeld soms wat te vaak ‘a shop without a window’. Met de Adviesraad Onderzoek wil ik bijdragen aan relevant en gezaghebbend onderzoek. Dat mensen vragen om onze inzichten en uitkijken naar een volgend rapport waar ze in de praktijk verder mee kunnen. We zijn onafhankelijk, moedig, nieuwsgierig en niet zonder twijfel. De waarheid van vandaag is immers niet die van morgen. Blijven leren!” 

Adviesraad Onderzoek borgt en bewaakt kwaliteit en relevantie NIPV-onderzoek 

Binnen het NIPV richt de Nederlandse Academie voor Crisisbeheersing en Brandweerzorg (NACB) zich met onafhankelijk praktijkgericht onderzoek op het ontwikkelen en in stand houden van expertise, kennis en kunde binnen de domeinen crisisbeheersing en brandweerzorg.  

Dit onderzoek kan op eigen initiatief van het NIPV of in opdracht van derden worden verricht. Om de onafhankelijkheid en kwaliteit van het onderzoek te borgen en te bewaken, is de Adviesraad Onderzoek ingesteld. Deze raad heeft de volgende taken: 

  • gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over de kwaliteit en relevantie van het NIPV-onderzoek  
  • het dagelijks bestuur van het NIPV adviseren over de toepassing en borging van het kwaliteitszorgsysteem voor het NIPV-onderzoek  
  • adviseren over de relevantie van het onderzoek voor de ontwikkeling van de beroepspraktijk en het onderwijs op het gebied van brandweerzorg en crisisbeheersing  
  • beoordelen of het onderzoek de publieke veiligheid van Nederland ondersteunt en versterkt en of het aansluit op de visie en missie van het NIPV. Hierbij kijkt de raad niet alleen terug op uitgevoerde onderzoeken, maar blikt hij ook vooruit.  

Naast voorzitter Onno van Veldhuizen bestaat de Adviesraad Onderzoek uit ten minste vier leden. Deze leden worden op korte termijn benoemd.