Luistertip: podcast De Kracht van Netwerken: Samen door de Crisis 

12 oktober 2023

‘Cruciale Connecties’ is de eerste aflevering van de podcastreeks De Kracht van Netwerken: Samen door de Crisis. Strategisch adviseur Netcentrisch werken Willem Treurniet en de Antwerpse brandweercommandant Bert Brugghemans vertellen over de waarde van een krachtig netwerk én over hoe je als professional netwerkbewuster wordt. 

Podcastreeks Netcentrisch werken

Willem Treurniet: “Alleen door samen te werken kom je tot een oplossing die voor iedereen passend is. Crisismanagement is netwerkmanagement: het gaat niet om hiërarchie, maar om wederzijdse afhankelijkheden.”

“Denk bijvoorbeeld maar eens terug aan het vaarincident in Grave in 2016. Een benzeentanker ramde een stuwdam. Het schip bleef heel, maar de stuw raakte beschadigd. Als in zo’n situatie ieder voor zich aan de slag gaat, sluit Rijkswaterstaat bijvoorbeeld andere stuwen en sluizen. Die maatregelen kunnen op zich goed zijn voor het watersysteem. Maar voor het vaarverkeer slecht, want dat stremt door het veranderde waterpeil. Ook ontstaat er vissterfte. Het nemen van maatregelen vraagt om het constant afwegen van belangen. Maar daarvoor moet je elkaar wel kennen. Investeer daarom in de ‘koude fase’ al in netwerkvorming. Van mens tot mens en op ieder niveau. Zodat je elkaar weet te vinden op het moment dat het spannend wordt.” 

Samenwerking bij crises in de praktijk 

In de podcastreeks gaan experts in gesprek over verschillende vormen van samenwerking tussen organisaties bij risico- en crisisbeheersing. Aan de hand van zeer uiteenlopende praktijkvoorbeelden diepen zij dit verder uit. Op 23 januari 2024 organiseert het NIPV samen met Universiteit Leiden een symposium over de kracht van netwerken. De onderwerpen in de podcast komen ook op dit symposium aan bod. 

Beluister de podcast

Bekijk ook