“Er gebeurt veel binnen het brandweeronderwijs”

April 2024

Welkom bij de nieuwste editie van onze nieuwsbrief brandweeronderwijs. In deze editie wil ik graag enkele belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen met u delen. 

Diploma-uitreikingen

Allereerst mijn felicitaties aan de recent afgestudeerde officieren van de 53e Voltijdopleiding Brandweerofficier (VOO). Hun toewijding en harde werk zijn inspirerend en verdienen alle lof. Tegelijkertijd richten we ons op de werving voor de 54e VOO. Het is van cruciaal belang voor de veiligheidsregio’s en de brandweer in Nederland om nieuwe officieren aan te trekken. Het doet mij veel om te zien hoeveel toewijding en inzet er vanuit alle betrokkenen aanwezig is. 

Naast de officiersopleiding breng ik graag de recente diploma-uitreikingen van onze operationeel managers onder de aandacht. Hun vaardigheden en leiderschap zijn van onschatbare waarde voor onze organisaties. 

Ik ben verheugd om de vernieuwing van ons onderwijsstelsel onder uw aandacht te brengen. Deze verandering brengt veel energie met zich mee en is een belangrijke stap voorwaarts in ons onderwijs. Hulde aan alle betrokken collega’s!   

Daarnaast mooi om de samenwerking met de Luchthavenbrandweer Lelystad aan u inzichtelijk te maken en in gesprek te zijn met een inspirerende docent binnen ons onderwijs. 

Flexibel en adaptief onderwijsstelsel 

Zoals Albert Gieling in voorgaande nieuwsbrief al aangaf, deel ik graag de noodzaak van modulair onderwijs binnen het brandweeronderwijs. Met de voortdurend veranderende uitdagingen waarmee de brandweer wordt geconfronteerd, is het van essentieel belang dat ons opleidingsstelsel flexibel en adaptief is. Modulair onderwijs stelt ons in staat om ons aanbod af te stemmen op de behoeften van onze professionals en hen in staat te stellen zich voortdurend te ontwikkelen en aan te passen aan nieuwe omstandigheden en uitdagingen. Deze ontwikkelingen zullen ook centraal staan tijdens het komende Brandweerevenement in oktober 2024, waar we de gelegenheid krijgen om dieper in te gaan op de implicaties en mogelijkheden van deze benadering. 

Kortom, er gebeurt veel en ik vind het fijn u van dit alles op de hoogte te brengen via deze nieuwsbrief.  

Ik draag bij deze het stokje voor het schrijven van het voorwoord van de eerstvolgende nieuwsbrief over aan mijn collega Eva van de Beek-Kool. Zij is als beleidsadviseur Onderwijs nauw betrokken bij ons mooie onderwijs. Een goede gelegenheid om ons de beleidsmatige kant te schetsen en wat dit betekent voor het onderwijs. 

Leo de Niet
Teammanager Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV 

Bekijk ook