Diploma-uitreiking 53e voltijdopleiding Brandweerofficier: “De brandweer past echt bij mij”

28 maart 2024

Achttien studenten hebben succesvol de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier afgerond. Zij ontvingen tijdens een feestelijke uitreiking hun diploma. Maaike Wittink is een van hen en vertelt hoe zij de opleiding heeft ervaren.  

Maaike Wittink, brandweerofficier portretfoto
Brandweerofficier Maaike Wittink.

“De brandweer past echt bij mij. Daar kwam ik achter tijdens de voltijdopleiding Brandweerofficier. Dit vond ik een van de leukste dingen om te ontdekken. Ik heb altijd al veel interesse gehad in de brandweer en andere hulpdiensten. En ik wilde graag een maatschappelijke carrière. Dus ik zit nu bij de brandweer goed op mijn plek”, aldus Maaike Wittink, net afgestudeerd als brandweerofficier en werkzaam bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.   

Doe wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt 

“Ik wilde graag ander werk doen, iets wat beter bij mij past. Dat heb ik ook van huis uit mee gekregen: doe iets wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dat heb ik nu gevonden. Voordat ik 1,5 jaar geleden besloot om aan de opleiding te beginnen, dacht ik dat het brandweervak misschien niet helemaal bij mij zou passen. Ik had ook niemand in mijn omgeving die bij de brandweer heeft gewerkt en mij kon vertellen wat er allemaal mogelijk is. Nu denk ik: waar was ik toen bang voor? Ik vind het echt leuk om te doen!”

“Ik kreeg steeds meer het gevoel onderdeel te zijn van de brandweer gedurende de opleiding. Dat kwam bijvoorbeeld door het doorlopen van de (verkorte) opleidingen manschap, bevelvoerder en officier van dienst. Wat ook heeft bijgedragen zijn alle oefendagen. Ik heb daar veel praktijkkennis opgedaan en kreeg daardoor echt het brandweergevoel.” 

Leren in het buitenland 

“Een bijzondere ervaring vond ik de vierdaagse stage bij een brandweerkazerne in Schotland, samen met een studiegenoot. Enthousiast werden we ontvangen door alle brandweermensen en ze namen ons mee door het hele land. Zo waren we bijvoorbeeld op een plek in de the middle of nowhere om zien hoe zij natuurbranden bestrijden. We zitten allemaal in hetzelfde vak, dus we waren allemaal broeders en zusters. Ik vond het heel mooi om dat ook in een ander land mee te maken.”

“Je leert ook veel van het vak door een bezoek aan het buitenland. Zo keken de Schotten bijvoorbeeld raar op toen wij vertelden dat we in Nederland alles zo veel mogelijk vanaf buiten blussen als dat kan. Zij zeiden: dan blaas je toch juist alles naar binnen? Zij zitten heel veel op preventie. In Nederland zetten wij ook steeds meer in op brandveilig leven. Dat was heel leerzaam en interessant om te horen.”

Nu aan de slag in de regio 

“Ik ga nu met veel plezier aan de slag in de regio. Daar ga ik een inwerktraject voor officier van dienst volgen. Als er een plek vrijkomt, ben ik de eerstvolgende. Daarnaast ga ik werken aan verschillende projecten op de afdelingen Kennis en Informatie in het team Leren, innoveren en kwaliteit.”

Diploma-uitreiking van de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier.
Diploma-uitreiking van de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier.

Bekijk ook