De toekomst is nog niet beslist
24 maart 2022
De toekomst is in hoge mate onvoorspelbaar geworden. En flexibiliteit en veerkracht zijn het antwoord. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Toekomstverkenningen Crisisbeheersing en Brandweer. U leest er alles over in het nieuwe Platform voor CrisisManagement.
‘Juist in de nasleep van een ramp is er meer verbinding nodig: civiele bescherming is niet meer alleen op te vangen door de bestaande instituties. We moeten erkennen dat een ramp een voorspel kent, een acute fase, maar vooral een nasleep waarin onze samenleving op de proef wordt gesteld om haar veerkracht te tonen’, schrijft IJle Stelstra, directeur NIPV, aan Heleen van den Berg, directeur Nationale Hulp en Verenigingsmanagement van het Rode Kruis. Zij wisselen in het Platform voor CrisisManagement van gedachten over de samenwerking tussen hulporganisaties en de zelfredzaamheid van burgers in tijden van crisis.
Samenwerking
De samenwerking tussen veiligheidsregio’s, het Rijk, publieke en private partners in een tijden van crisis – nu en in de toekomst – is ook onderwerp van gesprek in het interview met Christa Monster, afdelingshoofd Veiligheidsregio’s en Crisisbeheersing bij Directoraat-Generaal Politie en Veiligheidsregio’s van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en Don O’Floinn, programmamanager Versterking Crisisbeheersing bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Zij vertellen hoe zij gezamenlijk invulling geven aan het programma Versterking Crisisbeheersing en Brandweerzorg.
Trends
Laurens van der Varst, onderzoeker crisisbeheersing NIPV, deelt zijn blik op de toekomstverkenning Crisisbeheersing. Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde bij NIPV, en Berber Lettinga, werkzaam bij de veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek, vertellen over hun betrokkenheid bij de verkenning en beschrijven de trends die de toekomt van het brandweervak beïnvloeden. Daarnaast hebben we alle relevante publicaties, events, opleidingen en podcasts gebundeld in een handig overzicht.
Dialoog
Het Platform voor CrisisManagement is een uitgave van NIPV in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De artikelen zijn gemaakt in samenwerking met professionals, wetenschappers, crisisfunctionarissen en kennisexperts. Het Platform voor CrisisManagement heeft als doel om een brug te slaan tussen kennis en de praktijk als het gaat om het voorkomen en bestrijden van crises. Welke crisis er ook op ons pad komt, het is belangrijk om de dialoog op gang te houden om van elkaar te blijven leren.
Lees het Platform voor CrisisManagement
We wensen u veel leesplezier toe. En suggesties zijn altijd welkom.
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor het Platform voor CrisisManagement via dit aanmeldformulier.
Ga naar het Platform voor CrisisManagement.
Lees ook
Wat zijn redenen voor brandweervrijwilligers om te stoppen? In onderzoek van NIPV zijn oud-vrijwilligers hierover bevraagd.
Ruim een week geleden schetste ik mijn dilemma rondom USAR. Moet je zo’n team wel willen? Zeer velen lazen het stukje en reageerden. Nu inmiddels een aantal dagen later is het goed nog enkele observaties te delen.
Waarnemen is belangrijk, maar snappen wat je wel en niet ziet is nog veel belangrijker, bloggen lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller en onderzoeker Henk Brans.
NIPV geeft met literatuuronderzoek inzicht in factoren die schade laten optreden.
Het aantal alternatief aangedreven voertuigen groeit en daarmee ook het aantal incidenten. Zijn dompelcontainers nog steeds de meest geschikte blusmethode voor elektrische voertuigen?
De waarde van het hulpteam ter plaatse is aanmerkelijk groter dan alleen het redden van slachtoffers, blogt lector Crisisbeheersing Menno van Duin.
Turkije en Syrië zijn getroffen door zware aardbevingen. USAR.NL is gevraagd om bijstand te leveren in Turkije. NIPV ondersteunt de uitzending, zowel in de voorbereidingsfase als tijdens de inzet.
Handreiking biedt ondersteuning aan de multidisciplinaire operationele voorbereiding op spoorincidenten in de veiligheidsregio’s.
Het herziene Protocol Verdachte Objecten (PVO) versie 2 wordt op 1 april 2023 van kracht en vervangt voorgaande versies.