De invloed van duurzaam bouwen op brandveiligheid

3 oktober 2022

Klimaatverandering, de energiezuinigheid en het streven naar duurzaamheid spelen een steeds grotere rol in de bouwmethoden en de bouwmaterialen die in Nederland worden gebruikt. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied? Welke invloed hebben nieuwe bouwmethoden en bouwmaterialen op de bouwkundige brandveiligheid van gebouwen? De laatste inzichten zijn samengebracht in een nieuwe publicatie.

Voor deze publicatie voerden onderzoekers van het NIPV een literatuurstudie uit. Ook werd informatie ingewonnen bij deskundigen en andere betrokkenen, zoals projectontwikkelaars, ontwerpers, bouwers, adviseurs en medewerkers van veiligheidsregio’s.

Voor wie?

De publicatie is bedoeld voor brandveiligheidsadviseurs van veiligheidsregio’s. De uitgave geeft hun meer inzicht in de bouwkundige brandveiligheid van nieuwe materialen en methoden die gebruikt (zullen) worden als gevolg van ontwikkelingen rondom duurzaam bouwen, energiezuinigheid en klimaatadaptatie.

Inhoud publicatie

De uitgave besteedt aandacht aan:

  • de ontwikkelingen rond duurzaam, energiezuinig, circulair en klimaatadaptief bouwen
  • de manier waarop deze ontwikkelingen zijn terug te vinden in bouwmethoden en materiaalgebruik
  • de invloed van deze ontwikkelingen op de bouwkundige brandveiligheid, de brandveiligheidsrisico’s en mogelijke preventieve oplossingen daarvoor
  • enkele voorbeelden van bouwprojecten, met de nadruk op die aspecten die van invloed zijn op de bouwkundige brandveiligheid.

Constateringen

De onderzoekers concluderen dat er nog veel onbekend is over hoe nieuwe en innovatieve materialen zich precies zullen gedragen wanneer ze betrokken raken bij brand. Verder constateren zij dat de huidige normen en testmethoden vaak zijn gebaseerd op traditionele toepassingen en bouwwijzen en niet altijd zijn toegesneden op nieuwe en innovatieve materialen. Ook kunnen elementen zijn toegevoegd (beplanting/vergroening van gevels) die buiten de scope van het Bouwbesluit vallen, maar wel van invloed zijn op de brandveiligheid. Wel is het mogelijk om met de juiste preventieve voorzieningen de brandveiligheidsrisico’s te beperken en duurzame gebouwen brandveilig te maken.

Bekijk ook

Lees ook

06-07-2023
Jaarverslag 2022: een jaar van verandering en reorganisatie

“Afgelopen jaar stond in het teken van nieuwe samenwerkingsverbanden en innoveren. Met als doel veiligheidsregio’s, Rijksoverheid en crisispartners verder te versterken met onderzoek, onderwijs, ondersteuning en informatie”, zegt IJle Stelstra

21-06-2023
Incidentbestrijding elektrische voertuigen op schepen

Een reflectie van het NIPV op een groot Deens onderzoek, het zogenoemde ELBAS-rapport.

20-06-2023
Uniek ingekleurd boek Jan van der Heijden tentoongesteld

Uitgave uit 1735 laat het nieuwe blussen vanaf het laatste kwart van de zeventiende eeuw op prachtig ingekleurde platen zien.

19-06-2023
Brandveiligheid in hoogbouw

Wat zijn de (on)mogelijkheden van incidentbestrijding bij hoge gebouwen? De Nederlandse Academie voor Crisisbeheersing en Brandweerzorg (NACB) van het NIPV voerde een verkennend onderzoek uit.

15-06-2023
“De mens moet het startpunt zijn”

Lees de belangrijkste uitkomsten van de werkconferentie ‘De spotlight op onderzoek naar de menskant van de brandweer’.

13-06-2023
Natuurbranden: de impact en de urgentie om samen op te trekken

Samen met minister Van der Wal bezocht een delegatie van collega’s van Brandweer Nederland en NIPV Catalonië

13-06-2023
Blog: Laat brandveiligheid onderdeel uitmaken van legaliseren e-step

Tom Hessels, adviseur Energie- en transportveiligheid, was in Londen en merkte een verbodsbord op om elektrische steps mee te nemen in het openbaar vervoer in de stad. Reden voor een nadere beschouwing.

12-06-2023
Veiligheid alternatief aangedreven voertuigen op chemische sites: incidentscenario’s

Het rapport beschrijft realistische incidentscenario’s die zich kunnen voordoen met AAV’s op petrochemische bedrijfslocaties.