Netwerkdag LEC Industriële Veiligheid: transities industriële veiligheid
Met in de ochtend een interessante presentatie en het rondje langs de regio’s. In de middag kunt u kiezen uit verschillende boeiende workshops.
Kerngegevens
14 november 2024 van 09.00 – 16.15 uur
NIPV, Arnhem
geen
toezichthouders, vergunningverleners, juristen industriële veiligheid van de veiligheidsregio’s en andere inspectiepartners
LEC Industriële Veiligheid en NIPV
Meer informatie
Op 14 november vindt weer de halfjaarlijkse netwerkdag van het LEC Industriële Veiligheid plaats bij het NIPV in Arnhem. De bijeenkomst staat dit keer in het teken van industriële transities. Met reden, want de energie- en grondstoffentransitie leidt de komende jaren tot ingrijpende veranderingen van inrichting en processen in de industrie. En daar hebben de veiligheidsregio’s, als adviseurs en toezichthouders op de industriële veiligheid, ook iets van te vinden.
Het programma wordt afgetrapt door programmamanager Ron Bouwman. Vervolgens verzorgt Laurens de Graaf, burgemeester van Lopik en voormalig lector Organiseren van Verandering in het Publieke Domein, een presentatie met als titel ‘Houden wij elkaars tempo nog wel bij?’. Hierin duidt hij de grotere processen die plaatsvinden in de verhouding tussen overheid en samenleving. Uiteraard ontbreekt ook het traditionele ‘rondje langs de regio’s’ niet. Hierin delen we lopende ontwikkelingen in ons vakgebied. In de middag kunt u kiezen uit 5 boeiende workshops over onder meer klimaatadaptatie, de totstandkoming van een PGS, de blusschuimtransitie en de gevolgen van de energietransitie voor ons vakgebied.
Programma
- Ontvangst en registratie
- Aftrap door dagvoorzitter Ron Bouwman, programmamanager LEC Industriële Veiligheid
- Houden wij elkaars tempo nog wel bij? Presentatie door Laurens de Graaf, senior docent Public Governance aan Tilburg University en burgemeester van Lopik
- Pauze
- Rondje langs de regio’s (zie toelichting direct onder het programma)
- Lunch
- Eerste ronde workshops
- Zaalwissel
- Tweede ronde workshops
- Plenaire terugkoppeling, doorkijk vervolg en afsluiting door de dagvoorzitter
- Netwerkborrel
Toelichting plenaire presentatie Laurens de Graaf
Houden wij elkaars tempo nog wel bij?
We leven in tijden van versnelling. De ene transitie luidt de volgende in. Kunnen we het allemaal nog wel bijbenen? De Graaf duidt de grotere processen die plaatsvinden in de verhouding tussen overheid en samenleving. Geïnspireerd door het gedachtegoed van filosoof Hartmut Rosa laat hij ons kennis maken met resonantie.
Toelichting Rondje langs de regio’s
De volgende medewerkers van de veiligheidsregio’s nemen deel aan het Rondje langs de regio’s:
- Frank Blaauw, teamleider toezicht en handhaving industrie, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
- Johan Braker, coördinator Industriële Veiligheid, Veiligheidsregio Groningen
- Iwan Custers, teamleider risicomanagement, Veiligheidsregio Zuid-Limburg
- Tijs van Lieshout, algemeen directeur en commandant Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland
- Anton Slofstra, algemeen directeur en commandant Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden
- Jolanda Trijselaar, algemeen directeur en regionaal commandant Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant
Toelichting workshops
(Brand)veilige klimaatadaptatie: klimaatveiligheid door de bril van de brandweer
Jan Veerman, adviseur risicobeheersing, Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland
De wereld om ons heen verandert en daarmee ook de context waarin wij ons werk uitvoeren. Klimaatverandering zorgt voor een toenemend risico op extreme weersomstandigheden, van verzengende hitte en langdurige droogte tot heftige stortbuien. Bovendien versnelt het de zeespiegelstijging. Deze ontwikkelingen zetten de veiligheid van onze leefomgeving, ook in de industrie, flink onder druk. Zo neemt het risico op vegetatiebranden toe en zijn door verhoogde overstromingsrisico’s aangescherpte plannen nodig. Hoe gaan we hiermee om in ons advieswerk? Hebben we alle cascade- en keteneffecten goed in beeld? En kunnen ook nieuwe risico’s ontstaan door de maatregelen die wij tegen extreem weer treffen?
Hoe komt een PGS tot stand?
Geerlof Bijsterbosch, teammanager advies, Veiligheidsregio Utrecht
Jamie Mutsaerts, specialist Industriële Veiligheid, Veiligheidsregio Gelderland-Zuid
Frank Lelieveld, senior adviseur Industriële Veiligheid, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Hoe komt een PGS tot stand? En hoe pas je een PGS toe? Tijdens deze workshop worden de deelnemers meegenomen in het proces. Van behoeftepeiling, scopebepaling tot het bereiken van consensus op maatregelen en opnemen in een digitale PGS. Maar ook het proces rondom inspraak, vaststellen, opnemen in het Bal en implementatie.
Hoe veilig is die circulaire energie nu eigenlijk?
Angela Pigmans, programmamanager Energietransitie & Circulaire Economie, DCMR Milieudienst Rijnmond
Stel je voor een haven waar energieneutraal wordt gewerkt en nieuwe energiebronnen zijn aangeboord om CO2-reductie te bewerkstelligen, een volledig neutrale haven en bedrijven door ons hele werkgebied die ongeacht of het industrie is of MKB alleen nog maar gebruik maken van nieuwe energiebronnen. Stel je ook eens voor alleen maar duurzame bedrijventerreinen waar bedrijven gebruikmaken van elkaars grondstoffen (afval bestaat niet meer) en energieoverschotten. Hoe zorg je ervoor dat dit ook nog eens veilig gebeurt?
Blusschuimtransitie, actuele informatie vanuit diverse spelers
Jan Meinster, projectleider LEC Industriële Veiligheid, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Dat de overstap van PFAS- naar fluorvrij blusschuim wordt gemaakt is geen vraag meer. Maar hoe pakken allerlei stakeholders deze overstap aan? U wordt bijgepraat over ontwikkelingen en ervaringen bij landelijke partijen. Onderwerpen die aan bod komen: BRL, reinigen brandblusinstallatie, inventarisatie transitie bij veiligheidsregio’s en industrie door omgevingsdiensten en ILT, (niet) testen van blussystemen.
Energietransitie: industriële risico’s naderen de leefomgeving
Johan Reinders, onderzoeker-adviseur, Nederlands Instituut Publieke Veiligheid
Energietransitie is een veel gehoord begrip. We worden tijdens deze workshop meegenomen in de thema’s die nu spelen en gaan de vertaalslag maken naar wat het voor het vakgebied betekent. Daarbij denken we ook aan nieuwe industriële risico’s die worden geïntroduceerd in de leefomgeving.
Aanmelden
Op het aanmeldingsformulier maakt u een keuze uit de workshops waaraan u wilt deelnemen. Uiterlijk een week voor aanvang van de netwerkdag ontvangt u een bevestiging met meer informatie.