Digitale weerbaarheid

Een verstoring van digitale processen kan een grote impact hebben op de hulpverlening en de openbare orde. Veiligheidsregio’s moeten zich daarom goed voorbereiden op dit soort situaties. Zo kunnen zij de inwoners van hun regio goede hulpverlening blijven bieden.

De digitale en de fysieke wereld zijn niet meer van elkaar te onderscheiden. Digitale processen vormen het zenuwstelsel van de maatschappij. Net als lucht, water, weg en spoor moet ook de digitale infrastructuur op orde zijn en blijven. Een verstoring van digitale processen kan een grote impact hebben op de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan een hack die het betalingsverkeer platlegt, de 112-storing en de aanval met gijzelsoftware bij de VNOG. Dit heeft gevolgen voor zowel de hulpverlening als de openbare orde. Veiligheidsregio’s moeten zich daarom goed voorbereiden om cyberincidenten te voorkomen én te kunnen bestrijden.

Het VR-ISAC (Veiligheidsregio lnformation Sharing and Analysis Centre) speelt een belangrijke rol in het voorkomen en bestrijden van cyberincidenten in veiligheidsregio’s. In het VR-ISAC wordt in een vertrouwelijke omgeving informatie uitgewisseld over dreigingen, zwakke plekken en voorbeelden van elektronische aanvallen op de netwerken en omgevingen van leden.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) werkt aan een digitaal veilig Nederland en staat in geval van een crisis 24/7 paraat. Het NSCS identificeert, duidt risico’s en trends en geeft handelingsperspectieven.

In het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) bundelen overheid, bedrijven en kennisinstellingen hun krachten. Het CVD pakt de grote vragen rond digitalisering en veiligheid bij de kop langs onderwijs, onderzoek, ondernemerschap en publieksactiviteiten.Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact op met ons via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.