Wat doet de CoP Brand(weer)risicoprofiel?
De Community of Practice (CoP) Brand(weer) risicoprofiel verbindt inhoudelijke specialisten afkomstig uit de veiligheidsregio’s en het NIPV. De CoP wil samenwerking bij het opstellen van het brand(weer) risicoprofiel stimuleren door kennis en expertise te delen.
Wat doet de CoP Brand(weer)risicoprofiel?
- Gelegenheid bieden voor het sparren met inhoudelijke specialisten uit andere regio’s door middel van bijeenkomsten en een online omgeving.
- Interessante best practices en tools uit de regio’s met elkaar te delen.
- Samenwerken aan (onderdelen) van het brand(weer)risicoprofiel
Korte verslagen eerder gehouden bijeenkomsten
11 april 2024: Woningbranden
De bijeenkomst stond in het teken van woningbranden en vond dit keer plaats in Goor (Veiligheidsregio Twente). Nick Naber (VRR) en Thijs Geertsma (VRT) organiseerden de bijeenkomst.
Vera Oosterveen (NIPV) trapte af met een presentatie over het proces en de analysemethoden van een onderzoek met microdata van het CBS rondom woningbranden. Daarna gingen de deelnemers uiteen in drie deelsessies:
- Toepassing: welke toepassingsmogelijkheden zijn er voor een brand(weer)risicoprofiel op het gebied van woningbranden?
- Scenario’s: welke scenario’s kunnen zich voordoen in woningen/ woongebouwen en welke kenmerken spelen een rol in de omvang/ernst van het scenario?
- Data(bronnen): welke databronnen kunnen we gebruiken voor een brand(weer)risicoprofiel op het gebied van woningbranden?
Deelsessie 1: Toepassing
Het doel van deze deelsessie was om te bepalen voor welke toepassingen een brand(weer)risicoprofiel gebruikt kan worden om brandweerzorg voor woningbranden vorm te geven. Tijdens de sessie is er op 3 sporen ingegaan: tactisch, strategisch en operationeel. Per spoor zijn verschillende mogelijke toepassingen benoemd. Bijvoorbeeld het afstemmen van de beschikbare waterwinning op de verwachte kans op brand en de benodigde waterwinning, kijken of er invloed kan worden uitgeoefend op de regelgeving op basis van bepalende kenmerken voor woningbrand en voorlichting afstemmen op specifieke doelgroepen of gebouwsoorten.
Deelsessie 2: Scenario’s
Tijdens deze deelsessie is bepaald welke kenmerken zorgen voor de omvang/ernst van een scenario. Voor het voorkomen van slachtoffers en gewonden kan het tijdig waarschuwen een grote bijdrage leveren aan het veilig buiten raken van bij brand zelfredzame mensen. Ook dat wat er brandt, kan flink van invloed zijn (oude inrichting woonkamer 20 minuten, bank met schuim kunststof 3 minuten, light electric vehicle 1 minuut beschikbare vluchttijd). 96 % van de dodelijke slachtoffers valt in de woning waar de brand is. Van gewonden zijn dergelijke cijfers niet beschikbaar.
Op het eerste gezicht lijkt rookverspreiding buiten de woning waar de brand is, niet vaak tot doden door brand te leiden. Het kan wel zorgen voor een (te) zwaar beroep op de inzet van de brandweer. Kenmerken die kunnen zorgen voor branduitbreiding buiten de woning zijn onder meer: vergroening, na-isolatie over meer dan een woning zonder brandwerende scheiding en kunststof balkons.
Deelsessie 3: Data(bronnen)
In deze deelsessie is er gekeken naar verschillende databronnen: welke zijn er, waar maakt men gebruik van, op welke manier, etc. Met als doel één document te krijgen waarin alle bronnen staan. Er zijn veel bronnen toegevoegd aan de lijst. Daarnaast is aangegeven wat de wensen nog zijn. Uit de deelsessie is gebleken dat de ‘analoge database’ (de plaatselijke kennis van brandweermensen) groot is en dat het veel waard zou zijn als deze kennis op papier zou staan.
Al met al was het een zeer geslaagde bijeenkomst. De volgende bijeenkomst is gepland voor oktober 2024. Deze gaat over definities en vragenlijsten om informatie na een uitruk te verkrijgen.
1 november 2023: Kick-off
Op 1 november heeft de eerste bijeenkomst van de CoP Brand(weer) risicoprofiel plaatsgevonden. 11 veiligheidsregio’s en het NIPV waren vertegenwoordigd. De bijeenkomst stond in het teken van kennismaken en kennisdeling. Iedere regio heeft laten zien wat er in hun regio gebeurt. Op die manier is inzichtelijk geworden waar verschillende regio’s elkaar mee kunnen helpen.
Contact
Heeft u een vraag over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht