Paragon

Nieuwsbrief Netcentrisch werken, december 2022

Het Belgisch Nationaal Crisiscentrum (NCCN) is bezig met het ontwikkelingen van een programma dat zal dienen als ondersteunend platform om de noodplanning en crisisbeheer te organiseren: Paragon. Het programma dient als vervanging voor het huidige ICMS. Paragon is 100% intellectueel eigendom is van het NCCN, wordt meertalig ontwikkelt en kan daardoor op grote schaal, zowel nationaal als internationaal, ter beschikking gesteld worden.

Wat kan Paragon?

Paragon is volgens het ontwikkelteam zowel qua technologie als concept een grote stap vooruit. De belangrijkste concepten die in het programma worden verwerkt zijn:

  • De mogelijkheid om kaartlagen en databronnen te combineren tot een Digital Twin visualisatie;
  • Case-based met interactie tussen impactgebied en objecten;
  • Microsoft365-technologie integreren met GIS-technologie
  • Multi-user, meertalig, veilig, schaalbaar, open standaarden.

Bovenstaande workflow laat zien hoe het programma gaat werken. Wanneer je in het programma op de kaart een gebied selecteert haalt het binnen vijf seconden een grote hoeveel aan data op. Denk hierbij aan de objecten die zich in het gebied bevinden, welke contactgegevens daaraan gekoppeld zijn en kunnen de desbetreffende personen gealarmeerd worden. Paragon is in België bedoelt voor iedereen die in meer of mindere mate betrokken is de crisisbeheersing.

Hoe nu verder?

Naar verwachting is Paragon eind 2023 gereed om ICMS te vervangen, maar ook voor daarna staan er doorontwikkelingen gepland rondom bijvoorbeeld het gebruik van 5G, augmented reality en 3D-modellering met drones. NIPV onderzoekt momenteel samen met diverse grensregio’s en met de ontwikkelaars van Paragon wat Paragon kan betekenen in bijvoorbeeld grensoverschrijdende samenwerking.

Voor meer informatie over Paragon kunt u contact opnemen met Willem Treurniet of Bregje Veldman:

Lees ook

09-04-2024
Netwerkdag LEC Industriële Veiligheid 14 maart: leren van de industrie

De netwerkdag van het LEC IV op 14 maart jl. was ‘anders dan anders’. In plaats van de Brauerszaal van het NIPV was het voormalige klooster Mariënhof aan de rand van de historische binnenstad van Amersfoort de plaats van samenkomst voor de halfjaarlijkse bijeenkomst van de specialisten industriële veiligheid.

09-04-2024
Digitale PGS: interactief van risico’s en scenario’s naar doelen en maatregelen

Met de omzetting van de PGS-reeks naar PGS’en ‘Nieuwe Stijl’, die enkele jaren geleden is gestart, is voor deze serie richtlijnen ook het digitale tijdperk begonnen. De nieuwe risico- en scenariogestuurde werkwijze met ‘doorklikfuncties’ werkt immers alleen in een digitale omgeving.

08-04-2024
Eerste aanmeldingen voor Traineeship Omgevingsveiligheid

De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen.

08-04-2024
SIV’er in de praktijk: Mario Struik (VRU)

Risicobeheersing en repressie zijn in het brandweerdomein de twee uitersten links en rechts in de veiligheidsketen. Maar verenigd in één persoon vormen ze een sterke combinatie. Mario Struik, specialist risicobeheersing bij Veiligheidsregio Utrecht, is één van de SIV’ers die kennis en kunde van beide taakvelden combineert in zijn brandweerloopbaan.

08-04-2024
“Grote passie voor industriële veiligheid, maar nu in een andere vorm”

Joram Gielbert heeft op 1 februari zijn werkzaamheden voor de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) en het LEC IV beëindigd. Maar hij laat de industriële veiligheid beslist niet los, want als zelfstandig adviseur blijft hij in grote lijnen hetzelfde werk doen.

11-03-2024
Effectiviteit waterschermen beperkt en afhankelijk van veel factoren

De inzet van waterschermen of waterstralen om bij chemische incidenten gas- of dampwolken te beïnvloeden, heeft vaak maar een beperkt effect.

01-03-2024
Jaarverslag LEC Industriële Veiligheid 2023

Het afgelopen jaar stond voor het LEC IV vooral in het teken van het verstevigen van zijn positie en relaties in het netwerk van veiligheidspartners.

12-02-2024
“Samenwerking industriële veiligheid vraagt chemie”

Directeur Risico- en Crisisbeheersing Edith van der Reijden geeft inzicht in samenwerking en veilige energietransitie.

12-02-2024
Leidraad Natech Risicobeheer: gevolgen van natuurgeweld voor de industrie

Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft een leidraad gepubliceerd voor het beheersen van risico’s van ‘Natech’ calamiteiten; industriële incidenten veroorzaakt door natuurgeweld, zoals aardbevingen, overstromingen of extreme temperaturen.