label Fysiek veilige leefomgeving

Nieuwe handreiking voor doelgerichte brandveiligheid voor gebouwen

11 november 2024

Doelgerichte brandveiligheid is een aanpak om de mate van brandveiligheid te bepalen voor situaties waarin regels en voorschriften niet passend of toereikend zijn. Het NIPV publiceert de komende tijd een serie publicaties over doelgerichte brandveiligheid. De handreiking die nu is verschenen is een hulpmiddel om doelgerichte brandveiligheid toe te passen op gebouwen.

Brandweer blust grote brand bij bedrijfspand in Hapert
Foto: Paul van Woerkum Fotografie.

Processchema voor doelgerichte brandveiligheidsaanpak 

In de nieuwe uitgave staat het processchema centraal. Dit bestaat uit drie hoofdonderdelen. In het eerste onderdeel, de kaders van het brandveiligheidsproject, wordt de basis gelegd: wat zijn je doelen, wanneer heb je ze bereikt en hoe ga je ze beoordelen? In het tweede onderdeel wordt het brandveiligheidsontwerp verder ingevuld: het ontwerp wordt gemaakt, beoordeeld en gekozen. In het laatste onderdeel wordt het brandveiligheidsontwerp gerealiseerd en wordt het gebouw in gebruik genomen. In deze fase toets je of het brandveiligheidsontwerp nog steeds voldoet aan de gestelde doelen.

Waarom een doelgerichte brandveiligheidsaanpak? 

Een doelgerichte aanpak kan voor veel (brand)veiligheidsvraagstukken zinvol zijn. Als het gaat om de brandveiligheid van gebouwen wordt in ons land tot nu toe voornamelijk een regelgerichte aanpak toegepast. Een doelgerichte aanpak is van toegevoegde waarde in situaties waarin: 

  • Regels niet passend zijn. Bijvoorbeeld vanwege de toename van het aantal thuiswonende zorgbehoevenden, nieuwe risico’s als gevolg van de energietransitie en de veranderingen in bouwmaterialen en -methoden. 
  • Maatwerk gewenst is. Bijvoorbeeld in gevallen waarin regels innovatie belemmeren, een overmaat aan veiligheid geven of ongewenste belemmeringen geven in mogelijke (architectonische) keuzes voor het gebouw. 
  • Een overkoepelende kijk op de brandveiligheid gewenst is. Bijvoorbeeld wanneer meerdere soorten gebruik van een gebouw van invloed zijn op elkaar of wanneer de omgeving en een gebouw sterk van invloed zijn op elkaar. 

Voor iedereen die zich bezighoudt met de brandveiligheid van gebouwen 

De nieuwe handreiking is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met de brandveiligheid van gebouwen, zoals brandveiligheidsadviseurs van de veiligheidsregio’s, marktpartijen, architecten, verzekeraars en projectontwikkelaars. 

Basis voor de toepassing van doelgerichte brandveiligheid  

Samen met het al eerder gepubliceerde introductiedocument is de handreiking de basis voor de toepassing van doelgerichte brandveiligheid. In de toekomst volgen ondersteunende documenten die achtergrondinformatie en voorbeelden geven over specifieke onderwerpen of onderdelen. Zie hiervoor de webpagina Doelgerichte brandveiligheid.