label Veilige energietransitie

Aanvullende maatregelen voor veilige opslag van lithium-ion batterijen in grote brandcompartimenten

30 augustus 2024

Door de energietransitie worden er steeds meer lithium-ion batterijen gebruikt. Als gevolg daarvan neemt ook de behoefte aan grotere opslagruimtes voor deze batterijen toe. Uit onderzoek van het NIPV blijkt dat voor brandcompartimenten groter dan 2500 m² extra maatregelen mogelijk zijn om de brandveiligheid van de opslag van lithium-ion batterijen op niveau te houden.

veiligheid opslag lithiumbatterijen

PGS 37-2 biedt basis veiligheidsmaatregelen

“Het grootschalig opslaan van lithium-ion batterijen brengt risico’s met zich mee”, vertelt Tom Hessels, adviseur energie- en transportveiligheid. “Als batterijen in steeds grotere brandcompartimenten worden opgeslagen, nemen bij een niet te beheersen brand ook de risico’s voor de omgeving steeds verder toe. Om die risico’s te beheersen biedt de PGS (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) 37-2 tal van veiligheidsmaatregelen, waaronder een maximale omvang van het brandcompartiment van 2500 m2.”

Beoordeling is maatwerk

Voor de logistieke en distributiesector is deze maximale omvang van 2500 m2 nogal eens te klein. Veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten en gemeenten zien dan ook steeds vaker aanvragen voor het opslaan van lithium-ion batterijen in brandcompartimenten met een grotere omvang. Hessels: “Op basis van ons verkennende onderzoek zien wij mogelijkheden om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen om de veiligheid in die grotere compartimenten op niveau te houden. Of deze en eventuele andere maatregelen voldoende zijn om als gelijkwaardig te beschouwen voor de maximale compartimentsgrootte van 2500 m2 hangt sterk af van de specifieke situatie (zoals de wijze van verpakking en afstand tot bebouwing). Deze beoordeling, door veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten is en blijft aan het lokale bevoegd gezag en zijn adviseur.”

Handvatten om in gesprek te gaan

Met de voorgestelde maatregelen en twee afwegingsindicatoren, namelijk of de batterij verpakt is en de afstand van de opslagruimte tot de bebouwing, biedt het NIPV handvatten voor die beoordeling aan veiligheidsadviseurs en vergunningverleners, en in het verlengde van hen aan initiatiefnemers. Hessels: “Dit met als doel dat genoemde partijen het gesprek aangaan over het op niveau houden of vergroten van de veiligheid van de opslag van lithium-ion batterijen in brandcompartimenten groter dan 2500 m².” Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het ontwikkelbudget nieuwe prioriteiten omgevingsveiligheid dat door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beschikbaar is gesteld.