“De snel veranderende wereld vraagt om een beter werkend onderwijsstelsel”

20 augustus 2024

“Een goed werkend onderwijsstelsel met praktijkgericht, flexibel en up-to-date onderwijs voor alle brandweer- en crisisprofessionals in de veiligheidsregio’s. Dat is ons doel met het programma Onderwijs Onderweg”, vertelt Frans Schippers, programmadirecteur RCDV/NIPV herziening onderwijsstelsel. Op 12 september organiseert het programma een eerste etappebijeenkomst.

Onderwijs onderweg

“Veiligheidsregio’s hebben vakmensen nodig om de taken op het terrein van brandweerzorg en crisisbeheersing in de toekomst goed te kunnen uitvoeren. Zij worden uitgedaagd om te blijven leren en ontwikkelen in hun vak. Dit vraagt om flexibel onderwijs dat goed aansluit op de vraag uit en de ontwikkelingen in de beroepspraktijk. Hiervoor is een transparant, goed werkend en flexibel onderwijsstelsel nodig, waaraan velen een bijdrage willen en kunnen leveren. In het koersplan van het programma Onderwijs Onderweg werken we uit waar we naartoe willen en hoe we de komende jaren deze reis willen aanpakken”, aldus Schippers.

Meer (rol)duidelijkheid in het onderwijsstelsel

“We hebben de afgelopen tijd met veel collega’s gesproken. Zo hebben we een steeds beter beeld gekregen van onze gewenste eindbestemming. We werken samen in etappes om te kunnen ontdekken, reflecteren, leren en weer op pad te gaan. In de eerste etappe werken we nu vooral aan meer (rol)duidelijkheid in het onderwijsstelsel. Zo is er zicht op de rollen die de veiligheidsregio’s in het stelsel moeten vervullen. Dat geldt uiteraard ook voor het NIPV. We hebben een eerste opzet gemaakt, waarover we graag in gesprek gaan. Dat doen we tijdens een etappebijeenkomst. Deze organiseren we in het laatste deel van elke etappe voor mensen die graag met ons meedenken.”

Denk mee tijdens de etappebijeenkomst

Wilt u actief meedenken over de eerste etappe over (rol)duidelijkheid in het onderwijsstelsel? Kom dan op 12 september in de ochtend naar de eerste etappebijeenkomst. Meer informatie over het programma Onderwijs Onderweg is ook te lezen in het koersplan.

Bent u ook geïnteresseerd in andere ontwikkelingen binnen het onderwijs voor brandweer en crisisbeheersing? Dan bent u ook van harte welkom bij de opening van het onderwijsjaar 2024-2025 bij het NIPV.