Jaarverslag 2023: blijven anticiperen op de veranderende wereld en behoeften uit het werkveld 

28 juni 2024

Op 28 juni heeft het algemeen bestuur van het NIPV het jaarverslag en de jaarrekening 2023 vastgesteld. Voor het NIPV was 2023 het jaar waarin de maatschappelijke opgaven op het gebied van klimaatadaptatie, veilige energietransitie, informatiegestuurde veiligheid, fysiek veilige leefomgeving en maatschappelijke veerkracht centraal zijn komen te staan. 

NIPV Kirsten Boschman en Linda vd Ven

“Onze meerjarige strategische onderzoeksagenda die we in 2023 publiceerden, schetste een treffend beeld van de uitdagingen die ons te wachten staan. Deze agenda is tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van onze nieuwe directeur Onderzoek en Onderwijs, Coby Flier. Met deze directiewijziging en de instelling van een Adviesraad Onderzoek zijn we bovendien nog beter in staat de onafhankelijkheid én de kwaliteit van de onderzoeksfunctie van ons instituut te borgen en te bewaken”, zegt IJle Stelstra, algemeen directeur. 

Nieuwe traditie: Publieke Veiligheidsrede 

De voortwoekerende brand op de Fremantle Highway in de zomer van 2023 voor de kust van Ameland bracht een logica van crisisbeheersing weer aan het licht: de geschiedenis herhaalt zich, maar altijd net even anders. En nu waren er 500 van de 3800 auto’s op het vrachtschip elektrisch, maar wat is de verhouding over een paar jaar?  

Dit voorbeeld en toekomstige vraagstukken vormden de rode draad van de allereerste Publieke Veiligheidsrede die werd uitgesproken tijdens de opening van ons onderwijsjaar op 12 september. Een onderwijsjaar dat overigens in het in het teken stond van de crisisprofessional van de toekomst 

Met thema’s als de veilige energietransitie en de gevolgen van klimaatverandering anticipeert het NIPV meer dan ooit op wat er op ons afkomt. En naast kennisontwikkeling staan onze lectoren en onderzoekers steeds vaker de media te woord om hun expertise te delen over bijvoorbeeld natuurbrandbeheersing, batterypacks of zonnepanelen. 

Aandacht voor sterk netwerk 

In het jaarverslag reflecteert de voorzitter van het dagelijks bestuur, Ton Heerts, ook op het afgelopen jaar. “Het bestuur heeft in 2023 belangrijke stappen gezet als het gaat om de toekomstbestendigheid van het NIPV en het begeleiden van de ingezette koers. Daarbij is niet alleen aandacht geweest voor de interne organisatie, maar juist ook voor het netwerk waarin het NIPV opereert.” Hij bedankt de partners en medewerkers van het NIPV voor een constructief jaar en kijkt uit naar de toekomst waarin we samen blijven werken aan een veilig en veerkrachtig Nederland. 

Lees het jaarverslag

Bekijk het jaarverslag hier.