“Er komt veel langs op een dag, maar daar houd ik van”
oktober 2023
“Het is de maatschappelijke component die dit werk bijzonder maakt. Hulpverlener zijn moet in je systeem zitten: je doet iets voor een groter goed”, zegt Tanja Guyken, decaan Operationele Brandweeropleidingen bij het NIPV. “Ik werk aan de opleidingen voor alle functies die uitrukken om een incident te bestrijden. Eigenlijk alles wat met rode auto’s te maken heeft! Het is belangrijk voor deze functie om met de voeten in de klei te blijven staan. Daarom draai ik nog steeds uitrukdiensten bij de brandweer. Zo kun je beter je prioriteiten bepalen in je onderwijs en omgekeerd.”
Vakgebied constant in ontwikkeling
“Ons vakgebied blijft constant in ontwikkeling. Dat moet ook, want het is een uitdagende wereld. Heel actueel zijn de nieuwe inzichten in het bevrijden van mensen uit voertuigen. Daarvoor hanteren we al 25 jaar een beproefde systematiek. Het doel daarvan is om je zo stabiel en rechtstandig mogelijk uit het voertuig te halen. Nu blijkt uit recent onderzoek dat we misschien te bang zijn voor rugletsel. Want voertuigen zijn intussen steeds veiliger geworden. Daardoor is het nu belangrijker om de tijd waarin je in de auto zit zo kort mogelijk te houden. De eventuele aanpassingen in onze les- en leerstof bepalen we en ontwikkelen we samen met mensen uit het veld, onder wie ook artsen en ambulanceverpleegkundigen.”
Wisselwerking
“Als de pieper gaat, gaat er bij mij een ander standje aan – want ik draai nog steeds uitrukdiensten bij de brandweer. Eén week per 4 weken, dat is voor mij cruciaal. Okee, die actie wordt wel geromantiseerd, die pieper gaat natuurlijk niet voortdurend af. Het is niet zoals op televisie dat je elke aflevering weer uitrukt naar een sensationeel incident. Maar het is wel belangrijk voor mijn functie als decaan om met de voeten in de klei te blijven staan. Zo kun je beter je prioriteiten bepalen in je onderwijs. Omgekeerd geldt het ook: ik voer dankzij het onderwijs mijn repressieve taak beter uit. Het is een wisselwerking.”
Prikkel jezelf om in ontwikkeling te blijven
“Belangrijk voor mijn carrière was in de spiegel durven kijken. Ik heb mijn dagelijkse functie bij het NIPV én mijn repressieve functie bij de brandweer. Die zelfreflectie is nodig om in beide functies bij te blijven. Dus wees kritisch op jezelf en prikkel jezelf om in ontwikkeling te blijven. Ik ben zelf ook een groot voorstander van mobiliteit. Dus in beweging blijven en af en toe een andere uitdaging aangaan, binnen je organisatie of zelfs daarbuiten. Ik werk ook als loopbaancoach, dus ik moedig dat erg aan. Door die beweging heb ik verschillende kanten van het brandweervak gezien. Dat houdt me scherp. Ik moet soms dat gevoel van ongemak krijgen, want ik wil niet volledig op mijn routine werken. Als ik voel dat het te gemakkelijk gaat, is dat voor mij een seintje om rond te kijken.”
Leergierig en flexibel
“Ik zoek mensen die leergierig en flexibel zijn, over zelfreflectie beschikken en liefde hebben voor het brandweervak en het crisisbeheersingsvak. En je moet communicatief vaardig zijn, want verbinding met het werkveld gaat boven alles. Je hoeft dus echt geen goeroe te zijn op de inhoud. Sterker nog: als je geen aansluiting kunt maken met de mensen uit het veld, heeft het geen nut om goeroe te zijn.”
Diversiteit
“Tot slot zie ik graag meer diversiteit. Meer jonge mensen bijvoorbeeld. Waarom zou je pas onderwijs kunnen geven als je 20 jaar veldervaring meebrengt? We zijn een kennisinstituut, maar dat wil niet zeggen dat alle kennis hier verzameld moet zijn. Er is zoveel kennis in het veld! Als je weet waar je de kennis kunt halen, kun je hier al jong aan de slag.”
Bekijk ook
Lees ook
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is de koppeling met de ARIE-regeling helemaal losgelaten.
Het Meerjarenplan 2024-2027 van het LEC Industriële Veiligheid is voltooid en de eerste thema’s staan al op de agenda voor uitvoering.
De eerste ervaringen met het leerblok over de NFPA-standaarden (NFPA = National Fire Protection Associaton) zijn positief.
Deze maand verschijnt het tweede deel van het LBR-boekje: een handreiking voor toepassing van de techniek- en systeemroute LBR (Landelijke Benadering Risicobedrijven) voor de Seveso-inspecteurs van de veiligheidsregio’s.
De nieuwe handreiking leidt specialisten stap voor stap door het adviesproces bij vergunningtrajecten rond milieubelastende activiteiten. Met de komst van de Omgevingswet is dat adviesproces op een nieuwe leest geschoeid.
Tijdens een Europees seminar over rampbestrijdingsplannen trad Jan Meinster namens het LEC Industriële Veiligheid op als gastspreker.
Het ‘live’ testen van stationaire brandblussystemen in hun bedrijfsomgeving is belangrijk om aan te tonen dat die systemen effectief en betrouwbaar zijn voor het bestrijden van de brandscenario’s waarvoor ze zijn bedoeld.
De netwerkdag van het LEC IV op 14 maart jl. was ‘anders dan anders’. In plaats van de Brauerszaal van het NIPV was het voormalige klooster Mariënhof aan de rand van de historische binnenstad van Amersfoort de plaats van samenkomst voor de halfjaarlijkse bijeenkomst van de specialisten industriële veiligheid.
Met de omzetting van de PGS-reeks naar PGS’en ‘Nieuwe Stijl’, die enkele jaren geleden is gestart, is voor deze serie richtlijnen ook het digitale tijdperk begonnen. De nieuwe risico- en scenariogestuurde werkwijze met ‘doorklikfuncties’ werkt immers alleen in een digitale omgeving.