Open training contactpersoon SIS en training in jouw regio
Nieuwsbrief SIS, april 2023
Ook dit jaar organiseren wij weer open trainingen voor (nieuwe) contactpersonen SIS. Dit keer op dinsdag 19 september en donderdag 26 oktober.
Bij een inzet van SIS vervult de contactpersoon SIS een cruciale rol. Hij of zij is hét aanspreekpunt voor zowel de algemeen commandant bevolkingszorg als de teamleider SIS. Maar wat wordt er precies van een contactpersoon SIS verwacht? Dit – en meer – komt aan bod in de training Contactpersoon SIS.
Je krijgt inzicht in de incidenttypes waarbij SIS ingezet kan worden en in de samenwerking tussen de veiligheidsregio en de landelijke voorziening SIS. Je oefent met casuïstiek en leert van ervaringen van collega’s. Vanzelfsprekend is er ook volop gelegenheid voor vragen.
De training is bedoeld voor crisisfunctionarissen in de veiligheidsregio die bij een inzet van SIS de rol van contactpersoon SIS vervullen of deze in de toekomst gaan vervullen. De training is ook interessant voor officieren van dienst Bevolkingszorg en algemeen commandanten Bevolkingszorg. Zij vervullen immers een rol bij de activering en/of afschaling van SIS. Dit kunnen functionarissen zijn die nieuwe zijn in hun rol, maar ook functionarissen die hun kennis weer willen opfrissen. De training is gratis. Je kunt je aanmelden door te mailen naar SIS@nipv.nl. Schrijf je snel in want vol = vol.
Training in jouw regio
Naast open trainingen SIS verzorgt NIPV ook workshops en trainingen met SIS bij jou in de regio. Bij een workshop of een training kan gericht een programma worden samengesteld om de kennis en kunde van een specifieke doelgroep of crisisfunctionarissen weer op te frissen. Dit kan kort in een uur of juist wat uitgebreider in een dagdeel, volledig digitaal of op locatie.
Ook interesse om bij jou in de regio een workshop of training te laten verzorgen? Neem contact op met het programmateam SIS.
Contact programmateam SIS
Lees ook
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is de koppeling met de ARIE-regeling helemaal losgelaten.
Het Meerjarenplan 2024-2027 van het LEC Industriële Veiligheid is voltooid en de eerste thema’s staan al op de agenda voor uitvoering.
De eerste ervaringen met het leerblok over de NFPA-standaarden (NFPA = National Fire Protection Associaton) zijn positief.
Deze maand verschijnt het tweede deel van het LBR-boekje: een handreiking voor toepassing van de techniek- en systeemroute LBR (Landelijke Benadering Risicobedrijven) voor de Seveso-inspecteurs van de veiligheidsregio’s.
De nieuwe handreiking leidt specialisten stap voor stap door het adviesproces bij vergunningtrajecten rond milieubelastende activiteiten. Met de komst van de Omgevingswet is dat adviesproces op een nieuwe leest geschoeid.
Tijdens een Europees seminar over rampbestrijdingsplannen trad Jan Meinster namens het LEC Industriële Veiligheid op als gastspreker.
Het ‘live’ testen van stationaire brandblussystemen in hun bedrijfsomgeving is belangrijk om aan te tonen dat die systemen effectief en betrouwbaar zijn voor het bestrijden van de brandscenario’s waarvoor ze zijn bedoeld.
De netwerkdag van het LEC IV op 14 maart jl. was ‘anders dan anders’. In plaats van de Brauerszaal van het NIPV was het voormalige klooster Mariënhof aan de rand van de historische binnenstad van Amersfoort de plaats van samenkomst voor de halfjaarlijkse bijeenkomst van de specialisten industriële veiligheid.
Met de omzetting van de PGS-reeks naar PGS’en ‘Nieuwe Stijl’, die enkele jaren geleden is gestart, is voor deze serie richtlijnen ook het digitale tijdperk begonnen. De nieuwe risico- en scenariogestuurde werkwijze met ‘doorklikfuncties’ werkt immers alleen in een digitale omgeving.