Slachtofferinformatiesystematiek (SIS)

Slachtofferinformatiesystematiek (SIS) is een landelijke werkwijze bij incidenten. SIS zorgt ervoor dat ongeruste familieleden en andere naasten snel zorgvuldige informatie krijgen. Gemeenten, veiligheidsregio’s, geneeskundige zorg en politie werken hierbij samen.

SIS in het kort

Wat is het?

SIS is een landelijke werkwijze voor slachtofferinformatie, als gezamenlijk initiatief van de veiligheidsregio’s. Met deze werkwijze voldoen alle betrokken partijen aan de wettelijke taken ‘slachtofferregistratie’ en ‘verwanteninformatie’.

Voor wie?
  • Medewerkers van bevolkingszorg, communicatie.
  • GHOR, politie, frontoffice, operationeel leiders/leiders CoPi.
  • Andere professionals binnen de crisisbeheersing die met slachtofferinformatie werken.
Doel

Snelle en zorgvuldige informatie geven aan ongeruste naasten, na een incident met meerdere slachtoffers, gewonden of vermisten.

Voordelen
  • Landelijke werkwijze, dus een uniforme omgang met slachtofferinformatie.
  • Ongeruste naasten hoeven minder lang te wachten op informatie.
  • Onjuiste of onvolledige informatie wordt vermeden.
Contact

voor vragen neem je contact op met het Programmateam SIS: sis@nipv.nl.

Snelle en zorgvuldige informatie voor ongeruste naasten

SIS is een landelijke werkwijze. Bij een incident met slachtoffers zorgt deze werkwijze ervoor dat bijvoorbeeld familieleden of vrienden snel en juist op de hoogte worden gebracht. Gemeenten, veiligheidsregio’s, geneeskundige zorg en politie werken hierin samen. SIS wordt bijvoorbeeld ingeschakeld op verzoek van een gemeente of veiligheidsregio.

SIS werkt met het platform ‘Ik zoek mijn naaste’. Deze video laat zien hoe ‘Ik zoek mijn naaste’ werkt.

Ga naar Ik zoek mijn naaste

Nieuwsbrief SIS

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over SIS? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

E-module SIS

Deze e-module is voor alle professionals die een rol hebben binnen de crisisbeheersing en mogelijk met SIS in aanraking komen. Dat zijn medewerkers van Bevolkingszorg, Communicatie, GHOR, Politie, de frontoffice, operationeel leiders en leiders CoPi. Na het doorlopen van de e-module is de werkwijze van SIS bekend.

Instructiekaarten

Wat is de rol van verschillende regionale crisisfunctionarissen binnen de werkwijze SIS? Dat is beschreven in de instructiekaarten.

Trainingen en oefeningen 

Het NIPV verzorgt periodiek workshops en presentaties over SIS. Ook oefent het NIPV doorlopend samen met veiligheidsregio’s met een SIS-inzet. Interesse in een workshop, presentatie of oefening? Neem contact met ons op via SIS@nipv.nl

Inzetten SIS 

Sinds de invoering van SIS in 2014 is het systeem bij verschillende incidenten ingezet. De lessen en leerpunten bij de SIS-inzetten zijn beschreven in factsheets.