Vakbekwaamheid natuurbrandbestrijding
Een werkgroep van vertegenwoordigers van Brandweer Nederland en het NIPV werkt momenteel aan de inventarisatie van het vakgebied natuurbrandbestrijding. Daarna volgt onderwijscontent voor de opleiding en bijscholing van brandweermensen.
De vakbekwaamheid van brandweermensen bestaat uit opleidingen, oefeningen en bijscholingen. Met een opleiding verwerft de deelnemer de initiële vakbekwaamheid die nodig is om te kunnen starten in een brandweerfunctie. Om die vakbekwaamheid te onderhouden en waar nodig uit te breiden, te actualiseren of te verdiepen, doen brandweermensen aan bijscholingen en oefeningen. Die activiteiten vallen onder de noemer blijvende vakbekwaamheid.
Natuurbrandbestrijding vast onderdeel in opleiding
In de opleiding van operationele brandweerfuncties is natuurbrandbestrijding meestal een vast onderdeel. De bijscholingen en oefeningen op het gebied van natuurbrandbestrijding worden in elke veiligheidsregio verschillend ingevuld. De verantwoordelijkheid voor deze invulling ligt bij de veiligheidsregio zelf, als werkgever van de brandweer.
Uniforme aanpak van natuurbranden gewenst
Een natuurbrand houdt zich niet aan regiogrenzen. Het is daarom belangrijk dat brandweermensen bij een natuurbrand overal in Nederland dezelfde taal spreken. En dat ze de bestrijding van die brand strategisch, tactisch en technisch hetzelfde benaderen, ongeacht de regio van waaruit ze worden ingezet. Nu uit onderzoek blijkt dat de kans op onbeheersbare natuurbranden toeneemt, neemt ook het belang van een uniforme aanpak van natuurbranden toe.
Daarom werkt een werkgroep van vertegenwoordigers van Brandweer Nederland en het NIPV momenteel aan de inventarisatie van het vakgebied natuurbrandbestrijding. Met als doel om alle kernbegrippen van het vakgebied natuurbrandbestrijding en de relaties tussen die begrippen eenduidig vast te leggen en te beschrijven. Deze werkgroep heet Kerngroep Vakinhoud Natuurbrandbestrijding (KVN).
Planning: handboek natuurbrandbestrijding in 2025
In 2025 maakt de KVN een handboek met de gevraagde beschrijving van het vakgebied natuurbrandbestrijding, als onderlegger van de vakbekwaamheid van de brandweer op dit vakgebied. Vanaf 2026 wordt, op basis van dit handboek, de onderwijscontent ontwikkeld voor de opleiding en bijscholing van brandweermensen op het gebied van natuurbrandbestrijding.
Nieuwsbrief Kerngroep Vakinhoud Natuurbrandbestrijding
Lees de laatste stand van zaken over de ontwikkeling van onderwijscontent voor natuurbrandbestrijding.
Contact
Heeft u een vraag of wilt u meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.
Heeft u een vraag over deze opleiding?
Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht