Algemene informatie
Gebouwen boven 70 meter worden hoge gebouwen genoemd (Besluit bouwwerken leefomgeving, art. 4.88). Hoge gebouwen zijn in Nederland geen nieuw fenomeen. Maar de laatste 10 tot 15 jaar heeft de hoogbouw in Nederland een grote vlucht genomen. Omdat de omvang toeneemt en het gebruik ervan verandert, heeft dit in steeds grotere mate invloed op de brandveiligheid.
De brandweer ziet voor zichzelf een opgave om te zoeken naar mogelijkheden om de brandveiligheid en het brandveilig gebruik in hoge gebouwen en hoogbouw te verbeteren. Daarnaast is er binnen de brandweer zorg of brandbestrijding nog wel goed mogelijk is en voldoende wordt ondersteund door de preventieve eisen. Zeker gezien de incidenten wereldwijd in hoogbouw, die veel slachtoffers eisten. Denk bijvoorbeeld aan de brand in de Grenfell Tower (2017; 70 doden) en Valencia (2024; 10 doden).
NIPV-onderzoeken en -kennisdocumenten
Hieronder staan de meest recente onderzoeken en kennisdocumenten van het NIPV.
Brandveiligheid in hoogbouw (2022)
Wat zijn de (on)mogelijkheden van incidentbestrijding bij hoge gebouwen? Het NIPV voerde hiernaar een verkennend onderzoek uit. Opdrachtgever van de verkenning: de Taskforce Veilige Hoogbouw van de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV). In 2025 voert het NIPV vervolgonderzoek uit.
Onderzoek naar droge blusleidingen (2022)
Om rookverspreiding te voorkomen of te beperken is een flexibel systeem gewenst met meerdere aansluitpunten per verdieping. Afhankelijk van de brand(condities) en rookverspreiding kan ervoor worden gekozen om zo dicht mogelijk aan te sluiten op de droge blusleiding om verdere rookverspreiding te voorkomen. Het blijft zo ook mogelijk om op de verdieping onder de brandverdieping aan te sluiten.
Overige NIPV-onderzoeken en -kennisdocumenten
Hieronder vindt u een overzicht van overige onderzoeken over hoge gebouwen.
NIPV-video’s en -webinars
Externe documenten
Wet- en regelgeving
Netwerken
Community of Practice Brand
In de CoP Brand wordt kennis over het vak brandbestrijding gedeeld, bediscussieerd en (door)ontwikkeld. Gerelateerde kennis
Heeft u een vraag over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht