Algemene informatie
Bij een stapeling van risico’s of bij nieuwe ontwikkelingen (bijvoorbeeld rond de energietransitie) ontbreekt het soms aan duidelijke regelgeving. Op zo’n moment vraagt het van veiligheidsregio’s dat zij vanuit hun deskundigheid kunnen meedenken, zodat de veiligheid en bedrijfscontinuïteit toch geborgd kan worden bij diverse activiteiten en opgaven in de fysieke leefomgeving. Risicogericht werken betreft een integrale, proactieve en oplossingsgerichte aanpak. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van:
- kaders in de bestaande regelgeving
- gedragsverandering
- bewustwording
- kennisdeling.
Als het gaat over risicogericht werken om specifiek de brandveiligheid te verhogen, wordt vaak de term ‘doelgerichte brandveiligheid’ gebruikt. Meer informatie hierover is te vinden bij het onderwerp Doelgerichte brandveiligheid.
Programma Risicogerichtheid veiligheidsregio’s
In de periode 2021 – 2024 heeft het landelijk Programma Risicogerichtheid de veiligheidsregio’s ondersteund bij de veranderopgave, die het risicogericht werken vraagt van de regio’s. Er is een aantal concrete hulpmiddelen ontwikkeld om risicogericht werken in de praktijk toe te passen.
Zo is een model ontwikkeld dat kan helpen bij het risicogerichte werken. Het biedt een kader en concrete processtappen voor het handelen. Het model is algemeen toepasbaar op diverse vraagstukken die bij de veiligheidsregio’s spelen. Daarnaast is een infographic ontwikkeld, die inzicht biedt in de samenhang van alle elementen die te maken hebben met risicogericht werken. Het model en de infographic worden toegelicht in video’s.
Documenten en video’s Programma Risicogerichtheid
Handleiding regionale risico-inventarisatie en -analyse (werkversie)
Eind 2022 is een verkenning uitgevoerd naar de wensen en behoeften voor de aanpassing van de Handreiking Regionaal Risicoprofiel (2009), omdat de hierin beschreven methodiek op onderdelen gedateerd is. De uitkomsten van de verkenning zijn beschreven in Regionaal Risicoprofiel: van product naar integraal vakgebied – Adviesrapport voor de doorontwikkeling methodiek Regionaal Risicoprofiel van de veiligheidsregio’s.
Naar aanleiding van dit adviesrapport is er een nieuwe Handleiding regionale risico-inventarisatie en -analyse ontwikkeld; dit betreft een werkversie. De ontwikkel- en verbeterpunten die bij het gebruik door de veiligheidsregio’s naar voren komen, worden meegenomen in een eindversie van de handleiding. De eindversie zal worden vastgesteld door de vakraad Risico- en crisisbeheersing en daarna in beheer worden genomen door het NIPV. Op dat moment vervalt de huidige, deels verouderde Handreiking Regionaal Risicoprofiel uit 2009.
Documenten Regionaal Risicoprofiel
Externe websites
Wet- en regelgeving
Netwerk Risicogericht werken
Om de uitwisseling van de kennis en ervaringen die vanuit het landelijk Programma Risicogerichtheid is gestart te borgen, is het Netwerk Risicogericht werken opgericht. Doel van het netwerk is:
- kennisuitwisseling en verdere professionalisering van risicogericht werken in de regio’s
- het (door)ontwikkelen van nieuwe modellen, handreikingen, etc. in opdracht van de vakraden van Brandweer Nederland.
Het netwerk komt 4x per jaar bijeen (digitaal en/of fysiek) en organiseert ook kennisevents, intervisie en Communities of Practice. Deelnemers aan het netwerk zijn professionals die betrokken zijn bij risicogericht werken binnen de veiligheidsregio’s (zoals beleidsadviseurs, programmamanagers en medewerkers (brand/zorg)risicoprofielen).
Bekijk meer informatie over het Netwerk Risicogericht werken op de website van Brandweer Nederland.
Gerelateerde kennis
Heeft u een vraag over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht