Psychosociale hulp voor hulpverleners

Psychosociale hulpverlening is alle ondersteuning en zorg voor het psychisch welbevinden en de gezondheid van getroffenen.

Psychosociale hulpverlening is alle ondersteuning en zorg voor het psychisch welbevinden en de gezondheid van getroffenen (collectief en individu). In zowel de acute fase als de nafase van een gebeurtenis. Hulpverleningsorganisaties zijn verantwoordelijk voor het proces van opvang en nazorg aan hulpverleners en crisisprofessionals.

De opvang en nazorg voor professionals (juridisch, economisch en moreel) is als volgt georganiseerd:

  • Elke veiligheidsregio heeft een regulier nazorgproces georganiseerd voor hulpverleners met onder andere een bedrijfs-opvangteam/collegiaal opvangteam (BOT/COT)
  • Bij de politie ligt veel verantwoordelijkheid voor de medewerker bij de leidinggevende. De opvang loopt doorgaans via collegiale opvang (TCO).

Bij het GGD-proces psychosociale hulpverlening (PSH) gaat het om de coördinatie van de psychosociale hulpverlening aan slachtoffers na ongevallen, rampen, crises en incidenten. Deze hulpverlening verloopt vaak via afspraken van de GGD met de GHOR en instellingen voor slachtofferhulp, geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijk werk en mogelijk huisartsen.

Gerelateerde onderwerpen

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.