Beroepsrisico

Het gevaar van schade of verlies dat het beroep of de uitoefening daarvan met zich meebrengt.

Hulpverleners worden tijdens hun werk blootgesteld aan verschillende risico’s. Naast de rook die vrijkomt bij een brand, vormen ook asbest, blootstelling aan grote hitte en zware fysieke inspanningen een risico voor hulpverleners. Hulpverleners hebben daardoor een grotere kans om bepaalde ziekten op te lopen. Deze ziekten worden beroepsgerelateerde aandoeningen genoemd.

Rook

De rook die vrijkomt bij een brand bevat veel giftige stoffen. Sommige giftige stoffen blijven lang in de bluskleding zitten en kunnen in de huid doordringen. Brandweermensen lopen door contact met de giftige stoffen een verhoogd risico op onder andere kanker en astma.

Asbest

In veel bouwwerken die voor 1993 zijn gebouwd, is asbest aanwezig. Asbest is gevaarlijk wanneer het beschadigd raakt en er kleine vezels vrijkomen. Deze vezels kunnen na inademing leiden tot long- of buikvlieskanker.

Hittestress

Hulpverleners kunnen tijdens incidenten blootgesteld worden aan grote hitte. Niet alleen vormt de hitte die bij een brand vrijkomt een risico. Ook het optreden in een goed geïsoleerd bluspak tijdens warme dagen kan gevaar opleveren. Een grote inspanning in combinatie met een hoge (buiten)temperatuur kan leiden tot hittestress of een hitteberoerte. Een hitteberoerte kan dodelijk zijn.

Inspanning

Hulpverleners moeten in staat zijn om vanuit de dagelijkse routine te schakelen naar een fysiek zware inspanning. Brandweermensen die slapen, kunnen enkele minuten later een maximale inspanning moeten leveren. Het optreden bij incidenten vraagt dus vaak een grote inspanning in korte tijd.

Gerelateerde onderwerpen

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.