Arbeidsveiligheid

Arbeidsveiligheid richt zich op veilige en gezonde werkomstandigheden van (operationele) brandweermensen.

Algemene informatie

Tijdens operationele inzetten worden brandweermensen aan diverse gevaren blootgesteld. Zij moeten onder alle omstandigheden veilig hun taken kunnen uitvoeren, zonder dat gezondheidsschade optreedt. Door het nemen van de juiste maatregelen worden de risico’s op (bijna)ongevallen, letsel en (beroeps)ziekten verlaagd.

Handreikingen en richtlijnen

Brandweermensen werken vaak onder verschillende en vaak complexe arbeidsomstandigheden. Een goede voorbereiding op deze omstandigheden is essentieel om veilig en gezond de taken te kunnen verrichten. Handreikingen en richtlijnen helpen hierbij. Ze bevatten maatregelen voor het voorkomen van blootstelling, bescherming, en wat je zelf kunt doen om lichamelijk voorbereid te zijn op zware arbeidsomstandigheden.

NIPV-onderzoeken en -kennisdocumenten

Arbeidshygiëne

Arbeidshygiëne is belangrijk bij een inzet, bij realistisch oefenen, bij brandonderzoek en bij onderhoud van persoonlijke beschermingsmiddelen. Brandweermensen dragen persoonlijke beschermingsmiddelen om zich te beschermen tegen gevaarlijke omstandigheden. Omdat persoonlijke beschermingsmiddelen verontreinigd kunnen raken met kankerverwekkende stoffen, asbest of andere gevaarlijke stoffen moet er op een juiste manier mee worden omgegaan.

NIPV-onderzoeken

Blootstelling aan rook (2018) 

Arbeidshygiëne staat hoog op de brandweeragenda. Wat echter nationaal en internationaal nog ontbrak, was een wetenschappelijke basis hiervoor. Er is onderzoek gedaan naar onder andere: 

  • blootstellingsroutes in het lichaam
  • vervuiling en reiniging van onmiddellijk na een inzet ingenomen uitrukpakken
  • verandering van de huidbarrière als gevolg van externe belasting, zoals het dragen van uitrukkleding. 

Verdiepende informatie

Er zijn ook wetenschappelijke onderzoeken en achtergrondinformatie over de gevolgen van blootstelling aan specifieke gevaren. De verdiepende kennis richt zich op de taken en de werkomstandigheden van brandweermensen.

NIPV-onderzoeken

Blootstelling PFAS en de brandweer; een quickscan van de recente literatuur (2024)

PFAS is een verzamelnaam voor poly- en perfluoralkylstoffen. Mensen worden dagelijks blootgesteld aan PFAS. Naast deze ‘achtergrondblootstelling’ worden sommige mensen, zoals brandweermensen, ook beroepsmatig blootgesteld aan PFAS.

In deze publicatie geeft het NIPV op basis van recente wetenschappelijke publicaties antwoord op vragen als: wat zijn PFAS, welke producten bevatten PFAS, hoe worden mensen aan PFAS blootgesteld, wat zijn de nadelige gevolgen daarvan en kan de blootstelling aan PFAS verminderd worden.

Gerelateerde kennis

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.