Arbeidsveiligheid

Arbeidsveiligheid richt zich op veilige en gezonde werkomstandigheden van (operationele) brandweermensen.

Tijdens operationele inzetten worden brandweermensen aan diverse gevaren blootgesteld. Zij moeten onder alle omstandigheden veilig hun taken kunnen uitvoeren, zonder dat gezondheidsschade optreedt. Door het nemen van de juiste maatregelen worden de risico’s op (bijna)ongevallen, letsel en (beroeps)ziekten verlaagd.

Handreikingen en richtlijnen

Brandweermensen werken vaak onder verschillende en vaak complexe arbeidsomstandigheden. Een goede voorbereiding op deze omstandigheden is essentieel om veilig en gezond de taken te kunnen verrichten. Handreikingen en richtlijnen helpen hierbij. Ze bevatten maatregelen voor het voorkomen van blootstelling, bescherming, en wat je zelf kunt doen om lichamelijk voorbereid te zijn op zware arbeidsomstandigheden.

Arbeidshygiëne

Arbeidshygiëne is belangrijk bij een inzet, bij realistisch oefenen, bij brandonderzoek en bij onderhoud van persoonlijke beschermingsmiddelen. Brandweermensen dragen persoonlijke beschermingsmiddelen om zich te beschermen tegen gevaarlijke omstandigheden. Omdat persoonlijke beschermingsmiddelen verontreinigd kunnen raken met kankerverwekkende stoffen, asbest of andere gevaarlijke stoffen moet er op een juiste manier mee worden omgegaan.

Verdiepende informatie

Er zijn ook wetenschappelijke onderzoeken en achtergrondinformatie over de gevolgen van blootstelling aan specifieke gevaren. De verdiepende kennis richt zich op de taken en de werkomstandigheden van brandweermensen.

Gerelateerde onderwerpen


Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.