Werving 54e voltijdopleiding Brandweerofficier van start: “Dat ik een bijdrage kan leveren aan de samenleving, dat is mijn drijfveer!”

19 februari 2024

In september 2024 begint de 54e voltijdopleiding Brandweerofficier. 17 veiligheidsregio’s zijn hiervoor nu op zoek naar geschikte kandidaten om brandweerofficier te worden. Kandidaten komen in dienst van een veiligheidsregio en volgen de opleiding tot brandweerofficier bij het NIPV. Joris Brehm is student van de huidige 53e leergang Brandweerofficier en bijna afgestudeerd. Hij vertelt hoe hij de opleiding heeft ervaren.

Brandweerofficier in opleiding Joris Brehm aan het werk.
Brandweerofficier in opleiding Joris Brehm (rechts) aan het werk.

“Tijdens de opleiding heb je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen”, vertelt Joris. “Dat heb ik als heel prettig ervaren. Je wordt breed opgeleid, op verschillende gebieden: het repressieve programma van de brandweeropleidingen, beheersmatige onderwerpen en persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Als onderdeel van dit laatste hebben we als studenten zelf een tweedaagse bij Defensie georganiseerd. We hebben leidinggeven onder verzwaarde omstandigheden opgezet. We zijn toen bijna 40 uur non-stop uitgedaagd, fysiek en mentaal. Om te ervaren, wat doet dat nou als je echt onder druk wordt gezet?”

Baan met maatschappelijke relevantie

“Ik ben er tijdens de opleiding achter gekomen dat een bijdrage leveren aan de maatschappij voor mij nog meer van belang is dan dat ik eigenlijk dacht! Van te voren had ik twee redenen om deze opleiding te doen. Aan de ene kant had ik al aan de brandweer geproefd als vrijwilliger. Aan de andere kant was ik toe aan verandering vanuit mijn vorige baan in de consultancy. Dat ging vooral over geld verdienen en door corona was er ook best veel veranderd. Ik wilde graag een baan met maatschappelijke relevantie. Waar je een bijdrage kan leveren aan de samenleving, hoe cliché het ook klinkt. Dat is echt mijn drijfveer!”

Stage in Verenigde Staten was hele toffe ervaring

“Het zelf organiseren van een buitenlandstage was een hele, hele toffe ervaring! Ik ben met een medestudent naar de brandweer in Philadelphia in de Verenigde Staten geweest. We kregen tijd en geld en de opdracht om zelf de contacten en een plek te regelen. Het was heel leerzaam om te netwerken in het buitenland. Hoe pak je dat aan? Wie ken je daarvoor uit je eigen netwerk? En dan komen we daar zo meteen: is er dan wel iemand? En het feit dat dat dan gaat rollen, dat is tof. In Philadelphia werden we met open armen ontvangen! Alle deuren gingen voor ons open. De verbinding met die mensen was ook bijzonder. Het brandweer familiegevoel dat je in Nederland hebt, dat heb je ook internationaal. In Amerika hebben ze trouwens een totaal andere kijk op brandbestrijding dan wij in Nederland. Wij zijn hier van antiventilatie, alles dichthouden. Zij zijn van zoveel mogelijk open zagen en alle hitte en rook eruit. Dat verschil was ook vaktechnisch heel erg interessant om mee bezig te zijn.”

Na de opleiding aan de slag als OvD en op kantoor

“Na de opleiding ga ik bij Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland werken. Deze regio kent een eigen inwerktraject om als officier van dienst (OvD) aan de slag te gaan. Daarnaast heb ik dan de kantoorfunctie. Hoe ik dat in ga vullen, ben ik nog aan het bekijken. Ik heb daarin de ruimte gekregen om te kijken waar ik binnen de organisatie denk te passen en waar plek is.”

Portretfoto van Joris Brehm, student van de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier. Copyright: John Voermans
Joris Brehm, student van de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier.

Ga het doen, het is een unieke kans!

“Ga het doen! Dat wil ik meegeven aan mensen die overwegen te solliciteren voor de volgende opleiding. Het is gewoon een toffe opleiding en een unieke kans. Er wordt ontiegelijk veel in je geïnvesteerd. Het lesprogramma is intensief, maar het mooie is dat je breed wordt opgeleid en de mogelijkheid krijgt om jezelf te ontwikkelen. Ook heb je een baangarantie bij een veiligheidsregio. Wat je na de opleiding gaat doen, kan heel divers zijn. Het hangt ook af van de afspreken die je van tevoren maakt. Maar er zijn veel verschillende functies mogelijk.”

Meer weten?

In september 2024 start de 54e voltijdopleiding Brandweerofficier. 17 veiligheidsregio’s zijn hiervoor nu op zoek naar geschikte kandidaten. Ga naar www.brandweerofficier.nl voor alle informatie.

Bekijk ook