Trainees omgevingsveiligheid vinden hun plek

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, februari 2025

De trainees omgevingsveiligheid die afgelopen najaar aan de slag zijn gegaan, hebben hun plek bij de veiligheidsregio’s gevonden. Ook de landelijke samenwerkingsnetwerken, zoals het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) plukken daar de vluchten van. Want de komende netwerkdag op 13 maart is inhoudelijk grotendeels door enkele trainees georganiseerd. Drie trainees vertellen over hun passie voor het vakgebied en hun eerste ervaringen.

Shelley Heskes.

Shelley Heskes: hart voor openbare orde en veiligheid

Shelley Heskes studeerde in de zomer van 2024 af aan de opleiding Integrale Veiligheid en kon in september direct aan de slag als trainee bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Tijdens haar studie liep ze stage bij gemeente Rotterdam, een dynamische stad waar ze best zou willen wonen. “Liefst in het centrum, dicht bij waar het allemaal gebeurt. Rotterdam is een grote, drukke stad, met een wereldhaven en heel veel industrie, een dichtbevolkt gebied met stevige uitdagingen en vraagstukken rond omgevingsveiligheid. Dat is waarin ik mij als trainee bij de veiligheidsregio nu aan het specialiseren ben.”

Shelley Heskes had een ‘vliegende start’. Onderdeel van het laatste studiejaar was het schrijven van enkele fictieve sollicitatiebrieven om als nieuwkomer op de arbeidsmarkt haar startbekwaamheid aan te tonen. “Ik heb tijdens mijn studie bewust gekozen voor de richting Openbare Orde en Veiligheid, omdat ik graag bij de overheid wil werken en wil bijdragen aan een veilige leefomgeving. Ik had dan ook een oefensollicitatiebrief opgesteld voor de VRR. Daadwerkelijk solliciteren was niet het doel van de opdracht, maar ik geloofde zo in wat ik wilde, dat ik hem daadwerkelijk heb ingestuurd, toen ik hoorde van het traineeship. Ik mocht langskomen voor een gesprek en hoorde de volgende dag dat ik was aangenomen bij de VRR.”

Shelley Heskes kreeg een warme ontvangst en vond haar plek in het team Veilige leefomgeving, waar ze veel jonge collega’s ontmoette. “Ik werd goed ingewerkt en ik kreeg direct al een mooi project op mijn bordje: de veiligheid rond energieopslagsystemen (EOS). Daar is nog geen regelgeving voor, terwijl er steeds meer van die grote energieopslagen komen in de bebouwde omgeving. Samen met collega’s gaan we nu een structuur opzetten voor de regio om de omgevingsveiligheid rond EOS-voorzieningen te waarborgen. Het leuke van dit project is dat ik in korte tijd veel mensen heb leren kennen, want ik heb contact gezocht met mensen binnen de VRR en bij andere veiligheidsregio’s die ook met dit thema bezig zijn. Zo bouw ik aan een netwerk waar ik in mijn verdere carrière profijt van heb. Ik wil namelijk beslist verder doorgroeien in dit mooie vak.”

Een tweede mooie uitdaging in haar eerste jaar als trainee is meewerken aan de voorbereiding van de netwerkdag van het LEC IV. Industriële veiligheid is momenteel niet de specialisatie waar haar focus ligt, maar bij het EOS-project en andere werkzaamheden komt de trainee wel regelmatig mensen van het team IV tegen. Het vakgebied heeft in haar ogen veel raakvlakken met ruimtelijke veiligheid in brede zin, zeker in een industrierijke en dichtbevolkte regio als Rotterdam-Rijnmond.

“Samen met mijn collega-trainees Kelly en Yorick zijn we voor het LEC IV aan de slag gegaan met de inhoudelijke voorbereiding van de netwerkdag. We hebben collega’s in onze eigen organisaties en andere veiligheidsregio’s bevraagd op thema’s die zij graag belicht wilden zien. Ons favoriete onderwerp uit de rondvraag was: nieuwe dreigingen en kansen, als gevolg van de dreigingstrends in de wereld, zoals geopolitieke dreiging, cyberaanvallen en natuurgeweld door klimaatverandering. De veiligheidsregio’s moeten aan de slag met weerbaarheid van de samenleving en hetzelfde geldt voor de industrie. Rond die thema’s hebben we het programma opgebouwd en relevante sprekers gezocht. Erg leuk dat we als trainees mogen bijdragen aan de netwerkdag.”

Kelly Tromp: van ‘forensics’ naar risicobeheersing

Kelly Tromp.

Kelly Tromp maakte de overstap naar het traineeship na haar studie Forensisch onderzoek. Haar doel was brandonderzoeker te worden, want de politiekant van de forensische expertise, waarbij zij met slachtoffers van misdrijven kon worden geconfronteerd, vond zij minder aantrekkelijk. “Ik heb stages gedaan bij verschillende veiligheidsregio’s en vond het erg interessant om daarbij kennis te maken met risicobeheersing. Toen het traineeship omgevingsveiligheid onder mijn aandacht kwam, zag ik daarin een mooie kans.”

Kelly Tromp werkt sinds september 2024 als trainee bij de afdeling Risicobeheersing in Noord-Holland Noord en vond er snel haar draai. “Het is een klein team met leuke collega’s, waardoor de lijnen kort zijn. Ik wil mij specialiseren op de advieskant van de ruimtelijke veiligheid. Nadenken over scenario’s en oplossingen voor veiligheidsvraagstukken, om een goed advies op te stellen voor het bevoegd gezag, vind ik een leuke uitdaging. Met industriële veiligheid zal ik in mijn praktijk als trainee minder te maken krijgen. De regio heeft geen zwaar industrieel risicoprofiel en de IV-taken worden in het samenwerkingsverband Noord-west uitgevoerd door Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Ik ga dit jaar nog wel een aanvullende cursus industriële veiligheid volgen.”

De trainee zegt zich in het vakgebied risicobeheersing helemaal op haar plek te voelen en ziet toekomst voor zichzelf als adviseur in Noord-Holland Noord. “Voorlopig ligt mijn aandacht tot en met volgend jaar bij het voltooien van het traineeship. Ik hoop veel praktijkkennis en ervaring op te doen om ‘op vlieghoogte’ te komen en straks te kunnen doorstarten in een vaste baan bij risicobeheersing. Ik heb na de eerste vijf maanden al geconcludeerd dat ik de juiste keuze heb gemaakt met de overstap van forensisch onderzoek naar risicobeheersing.”

“Ik krijg alle ruimte van de collega’s in het team om te leren en kennis te vergaren, onder andere door te participeren in werkgroepen en door mee te gaan naar adviesgesprekken bij gemeenten. Een interessante ervaring. Ook heb ik meegewerkt aan het opstellen van een rampbestrijdingsplan voor een gascompressiestation en aan het actualiseren van het regionaal risicoprofiel. Het is mooi dat ik als trainee actief mee kan werken aan concrete werkzaamheden en projecten rond risicobeheersing.”

Koen Krol: kennis opdoen en overdragen

Koen Krol.

Koen Krol wilde na zijn studie integrale veiligheid graag verder in het vakgebied industriële veiligheid en die kans kreeg hij via zijn traineeship bij Brandweer Amsterdam-Amstelland. “Ik heb altijd interesse gehad in techniek en industrie, maar ook het veiligheidsdomein vond ik aantrekkelijk. Mijn vader is veiligheidskundige en een vriend van mij studeerde integrale veiligheid. Hun verhalen brachten mij ertoe ook voor die studie te kiezen. Tijdens de opleiding werden verschillende casussen behandeld waarin de rol van de veiligheidsregio aan bod kwam. Een interessante organisatie die in brede zin verantwoordelijk is voor veiligheidstaken. Dat trok mij aan.”

Als trainee krijgt Koen Krol in Amsterdam-Amstelland de gelegenheid zowel de advieskant als de toezichtkant van industriële veiligheid te leren kennen. Een mooie combinatie, vindt hij. “Ik had geluk dat ik in deze regio terecht kon, want daar zochten ze net versterking voor het team industriële veiligheid en dat is precies waar mijn interesse ligt. Industriële incidenten kunnen grote effecten hebben op de omgevingsveiligheid en dus liggen er grote verantwoordelijkheden bij de bedrijven en de adviserende en toezichthoudende overheden. Wat er kan gebeuren als veiligheid faalt, bleek tijdens de brand bij ChemiePack in 2011, een casus die tijdens mijn studie IVK werd behandeld. Ik vind het mooi om als adviseur of inspecteur mee te werken aan het borgen van die veiligheid.”

De trainee heeft al een inspectie bij een Seveso-bedrijf mogen meemaken en was geboeid door de manier waarop verschillende inspectiediensten samenwerken om zo’n bedrijf door te lichten. “Wat ik prettig vind is dat ik door mijn collega’s in alle werkprocessen word mee genomen en de tijd en ruimte krijg om meer kennis op te doen. Ik kijk ernaar uit mijn kennis op IV-gebied verder te verdiepen en ik hoop hier ook een vaste job te kunnen vinden. Amsterdam-Amstelland is een regio met veel industrie en havenactiviteiten en we werken samen in Noordwest-verband: Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Gooi en Vechtstreek, Utrecht, en Flevoland. Een groot werkgebied met veel variatie in bedrijven en risico’s; dat maakt het werk voor een specialist IV aantrekkelijk.”

Een bijzonder project dat Koen Krol in de eerste fase van zijn traineeship zelf mocht uitvoeren, was het inventariseren van alle vuurwerkopslagen in de regio. “Over de risico’s van vuurwerkopslagen is het een en ander te doen geweest en de veiligheidsregio wilde al die locaties met foto en details over opslagvolumes, veiligheidsmaatregelen en bereikbaarheid in het operationeel informatiesysteem Live-Op opnemen. Ik heb alle opslagen bezocht en de informatie verwerkt in Live-Op.”

Koen Krol hoopt na het traineeship verder te kunnen doorgroeien als specialist industriële veiligheid en als zelfstandig adviseur en inspecteur aan de slag te gaan. Maar zijn ambities reiken nog verder: “Het lijkt mij ook leuk om later als docent of instructeur mijn opgedane kennis weer door te geven aan een nieuwe generatie aankomende vakmensen. Tijdens de opleiding Integrale veiligheid en de basiscursus voor het traineeship heb ik ervaren hoe belangrijk goede docenten zijn, die hun kennis hebben opgedaan in de praktijk.”

Foto’s: Megin Zondervan