Trainees Omgevingsveiligheid uit de startblokken

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, november 2024

Dertien trainees Omgevingsveiligheid zijn in september begonnen aan hun introductie bij de veiligheidsregio’s. De nieuwe instromers kunnen een waardevolle uitbreiding zijn voor de specialismen industriële veiligheid en omgevingsveiligheid. Enkelen geven, ruim twee maanden na de start van hun tweejarig traineeship, al aan dat zij graag door willen met een carrière bij de veiligheidsregio. Drie trainees vertellen over hun interesse in het vakgebied en hun eerste ervaringen.

Lynn Henken: “Zinvolle maatschappelijke taak”

Lynn Henken begon op 1 september bij Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Een regio met een stevig risicoprofiel, dus volop uitdagingen voor een aankomend specialist omgevingsveiligheid of industriële veiligheid. Hoe kwam het traineeship op het pad van Lynn?

Foto Lynn Henken
Lynn Henken.

“Al in mijn kinderjaren droomde ik over een toekomstige baan bij de politie of de brandweer. Een baan bij een van de uniformdiensten kwam tot dusver nog niet op mijn pad, maar het veiligheidsdomein bleef mij trekken. Door een vriend van de opleiding Integrale Veiligheidskunde kwam ik in de beveiligingswereld terecht, waar ik nog af en toe werk. Ik volg nu nog een opleiding bedrijfskunde, waarop ik dit jaar hoop af te studeren. Ik wil mijn kennis en kunde graag inzetten voor een maatschappelijk relevante taak, gericht op het verbeteren van de veiligheid. Toen ik hoorde van de vacature voor het traineeship bij Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, zag ik dat als een prachtige kans.”

Lynn wil vanuit deze eerste stap in het veiligheidsdomein wellicht ook alsnog een brandweeropleiding gaan volgen, maar richt zich nu eerst op het opdoen van werkervaring in omgevingsveiligheid en industriële veiligheid. De start was inspirerend: “Ik kreeg een warm welkom binnen het team en ook de driedaagse introductie met de andere trainees was een mooie ervaring. Als trainee heb ik binnen de organisatie van Risicobeheersing veel vrijheid en ik word door de collega’s bij alle werkzaamheden betrokken om kennis op te doen. De eerste periode vooral in de omgevingsveiligheid, maar straks ook in de industriële veiligheid.”

In dat opzicht is Zuid-Holland Zuid een uitdagend werkgebied, vindt Lynn. “Qua industriële risico’s niet zo massaal als Rotterdam-Rijnmond, maar toch met veel industrie en vooral veel transportbewegingen over het spoor, het water en de weg. Het is belangrijk dat dat veilig gebeurt. Aan het borgen van die veiligheid wil ik graag mijn steentje bijdragen. Ik voel dat ik de juiste keuze heb gemaakt en ik wil graag verder in dit boeiende vak. Of ik mij ga specialiseren in omgevingsveiligheid of industriële veiligheid weet ik nu nog niet, die keuze hoop ik in de komende zes maanden te maken. Ik kijk erg naar uit naar wat ik nog ga en mag leren!”

Yorick Venendaal: “Mooie kans om werkervaring op te doen”

Foto Yorick Veenendaal
Yorick Venendaal.

Ook Yorick Venendaal volgde de opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK), omdat hij veiligheid een maatschappelijk belangrijk vakgebied vindt en daar graag zijn werk van wil maken. Hij volgt het traineeship in Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, waar hij na zijn traineeperiode graag verder wil als adviseur risicobeheersing. In die sector spreekt industriële veiligheid, waar toezicht, advisering en omgevingsveiligheid onder vallen, hem in het bijzonder aan.

Yorick: “Tijdens mijn studie IVK maakte ik al kennis met begrippen als omgevingsveiligheid, kwetsbare objecten en risicocontouren. Het leek mij interessant om in een advies- of toezichtfunctie mee te werken aan risicobeheersing. Mijn afstudeerstage deed ik bij een koffiebranderij in Zaandam. Daar werkte ik mee aan risicobeheersing in het bedrijf, waardoor mijn interesse in het vakgebied werd versterkt. Ik solliciteerde al eerder bij een veiligheidsregio, maar destijds werd ik niet aangenomen omdat ik werkervaring miste. Die moet je dan natuurlijk wel eerst in de praktijk kunnen opdoen. Het traineeship is daarvoor een prachtige kans.”

Yoricks eerste ervaringen zijn heel positief; hij had een prettige kennismaking met zijn collega’s en maakt als trainee volledig deel uit van het team. Inmiddels heeft hij al een eerste concrete klus in het domein industriële veiligheid. “Ik werk nu mee aan een auditsystematiek, waarmee de veiligheidsregio moet kunnen vaststellen hoe het bedrijfsbrandweertoezicht efficiënter kan worden georganiseerd. Later ga ik ook mee op inspecties bij bedrijven. Dat is de meer actieve kant van het werk. Omgevingsveiligheid is vooral bureauwerk, bijvoorbeeld het beoordelen van en adviseren bij vergunningaanvragen. Als inspecteur industriële veiligheid kom je ook bij verschillende risicovolle bedrijven en heb je meer feeling met de praktijk. Ik wil tijdens het traineeship eerst van beide specialisaties proeven vóór ik de definitieve keuze maak welke kant ik op wil binnen risicobeheersing.”

Charlotte Boersma: “Leuk om alle aspecten van de organisatie te leren kennen”

Foto Charlotte Boersma
Charlotte Boersma.

Charlotte Boersma had een ‘vliegende start’ als trainee bij Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Want de VRU zat te springen om een trainee en toen zij via een recruiter van de VRU werd benaderd, volgde direct na de eerste kennismaking het sollicitatiegesprek en het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst was vervolgens een formaliteit.

Charlotte: “Ik kom uit een andere studierichting dan de meeste trainees. Ik heb Bouwkunde met de specialisatie stedenbouw gestudeerd in Delft, maar tijdens de studie is er best veel veranderd binnen de samenleving en op geopolitiek vlak. De vrijheid en veiligheid die voor mij altijd vanzelfsprekend waren, zijn dat opeens niet meer. Daarom was ik op zoek naar een baan met een directere impact op deze vraagstukken, en die heb ik gevonden in het traineeship en bij de VRU. Ik had niet verwacht dat mijn studieachtergrond nog relevant zou zijn binnen dit, voor mij, nieuwe vakgebied, maar niets blijkt minder waar! Na twee maanden bij de afdeling Risicobeheersing durf ik wel te stellen dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”

Wat Charlotte in het bijzonder aanspreekt, is de ‘platte organisatie’ en de vele mogelijkheden die zij heeft om deze beter te leren kennen.

“Ik vind alle aspecten van het werkveld van de veiligheidsregio super interessant, en binnen de VRU krijg ik zeker de kans om overal kennis mee te maken. Dat wil ik ook graag. Mijn werk focust zich misschien op de linkerkant van de veiligheidsketen, maar ik wil ook graag een goed beeld hebben van de rest van de keten, want daar adviseer ik uiteindelijk voor. Daarom ben ik al meerdere keren mee geweest op controles van toezicht en binnenkort mag ik meekijken met een oefensessie in het trainingscentrum in Weeze. Er staan nog meer kennismakingen gepland en als ik zelf iets interessants zie of hoor, mag ik dat aangeven en dan kan er meestal wel wat geregeld worden. Ik vind het heel fijn dat dat zo kan. Al met al is het een super boeiend werkveld en zie ik er beslist toekomst voor mezelf!”

In de komende tijd stellen ook de andere tien trainees zich voor in de LEC IV nieuwsbrief.