Snelle brandmelding van levensbelang bij woningbrand

18 mei 2022

Het snel opmerken van brand en inschakelen van de brandweer vergroot de overlevingskans bij woningbrand, blijkt uit onderzoek van NIPV en teams Brandonderzoek van de veiligheidsregio’s. In de analyse is gekeken naar in totaal 538 incidenten met reddingen of dodelijke slachtoffers. Niet-zelfredzame ouderen lopen het meeste risico op overlijden door woningbrand. Rookmelders kunnen helpen om een brand eerder op te merken.

De slachtoffers die omkwamen bij een woningbrand waren relatief vaak niet-zelfredzame ouderen. Om deze groep beter te beschermen moeten volgens de onderzoekers extra maatregelen worden genomen.

Rookverspreiding maakt vluchten moeilijker

Ook de locatie van het slachtoffer bij het uitbreken van de brand is van belang voor de overlevingskans. Bevindt het slachtoffer zich in de ruimte waar ook de brand is, dan is de kans op overlijden een stuk groter. Verder hebben de ontwikkeling en de verspreiding van rook invloed op de overlevingskans. Veel rook kan het vluchten moeilijker maken.

Vergelijken van gegevens reddingen en dodelijke slachtoffers

In de analyse zijn gegevens over reddingen vergeleken met gegevens over dodelijke slachtoffers als gevolg van brand in hun woning. Voor de reddingen bij brand zijn gegevens meegenomen van 741 geredde slachtoffers bij 245 incidenten in de periode van 2016 tot en met 2018. Voor de fatale woningbranden zijn gegevens meegenomen van 366 dodelijke slachtoffers bij 338 incidenten in de periode van 2008 tot en met 2019.

Actuele cijfers

Het dashboard Fatale woningbranden en het dashboard Reddingen bij brand geven een actueel overzicht van het aantal doden bij woningbranden en het aantal reddingen bij brand en in de omstandigheden en oorzaken ervan (voor zover bekend).

Lees het rapport

Download het onderzoek en de samenvatting op de pagina’s Fatale woningbranden en Reddingen bij brand.

Lees ook

15-05-2025
Toename van 10 procent van incidenten met elektrische en hybride voertuigen in 2024

In 2024 waren er 356 incidenten met alternatief aangedreven voertuigen waarbij de brandweer ter plaatse kwam. Het ging om 221 voertuigbranden en 135 ongevallen.

15-05-2025
Branden in de isolatieschil van verduurzaamde woningen

Lector Brandveiligheidskunde Lieuwe de Witte werkte mee aan een item van RTL Nieuws naar aanleiding van de recente woningbrand in Didam.

13-05-2025
Decaan Hans Veltkamp met pensioen, maar blijft opleiden 

Decaan Hans Veltkamp heeft bijna 24 jaar bij het NIPV gewerkt. In april is hij met pensioen gegaan. Hij blikt terug.

12-05-2025
Onderzoek naar leiderschapsontwikkeling binnen de brandweer

Om inzicht te krijgen in bestaande leiderschapsactiviteiten en -ontwikkelingen in de regio’s, heeft het NIPV een inventarisatie gedaan onder HR-professionals.

08-05-2025
Laatste plaatsen leergang Specialist opleiden en oefenen beschikbaar

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar bij de leergang Specialist opleiden en oefenen (SOO) die in september start. Wie zich voor 1 juni inschrijft, kan nog onder de vouchergelden deelnemen.

06-05-2025
Release LCMS 2025 Q2 – TGV

Op dit moment zijn we bezig met de uitrol van de release LCMS Q2 2025 – TGV.

06-05-2025
Vakbekwaamheid en arbeidsveiligheid: twee kanten van dezelfde medaille 

Het brandweerveld en het NIPV weten elkaar steeds beter te vinden bij het ontwikkelen van leermiddelen voor de blijvende vakbekwaamheid van brandweerpersoneel.

06-05-2025
Samen bouwen aan beter onderwijs: ervaringen uit de Manschap-bijeenkomsten 

Het programma Onderwijs Onderweg begon in 2024 met het project ‘Verkenning beroepspraktijk Manschap’. Dit project onderzoekt welke vaardigheden een beginnende brandweerman of -vrouw moet hebben.

06-05-2025
Steeds vaker inzet van drones en robots tijdens incidenten

Drones en robots zijn niet meer weg te denken tijdens een inzet, dankzij het landelijk brandweerspecialisme Team digitale verkenning (TDV).