Leeronderzoek Rotterdam: brandweeroptreden en multidisciplinaire samenwerking bij extreem geweld

26 juni 2024

Op donderdag 28 september 2023 deden zich in Rotterdam twee schiet- en brandincidenten voor – waaronder in het Erasmus MC – die een grote impact hadden. Op verzoek van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft het NIPV het operationeel optreden naar aanleiding van deze gebeurtenissen onderzocht.

Speciale eenheid van de politie loopt door vluchtende menigte

Doel van het onderzoek

In het leeronderzoek wordt ingegaan op zowel het multidisciplinaire optreden van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond als het monodisciplinaire optreden van de brandweer. Het doel van het onderzoek was om lering te trekken uit de gebeurtenissen voor de doorontwikkeling van de crisis- en brandweerorganisatie bij een grootschalige, specialistische inzet, waarbij sprake is van extreem geweld en/of terrorisme.

Zes thema’s

Het onderzoek gaat in op zes thema’s:

  1. Multidisciplinaire opschaling en samenwerking
  2. Crisiscommunicatie
  3. Grootschalig en specialistisch brandweeroptreden
  4. Onveiligheid bij extreem geweld
  5. Nazorg
  6. Voorbereiden op extreem geweld.

Conclusies en aanbevelingen

Elk van de thema’s bevat een aantal aanbevelingen die als lessons learned meegenomen kunnen worden voor de toekomst. Deze worden overzichtelijk in het onderzoek benoemd. Hieronder worden een aantal conclusies en aanbevelingen uitgelicht.

Er werd veel van de hulpdiensten gevraagd en er is professioneel en met veel betrokkenheid gehandeld en op een goede manier samengewerkt. Door de dynamische situatie werden besluiten over de operationele inzet in de hectische fase met name in het veld genomen. Andere crisisteams waren faciliterend en kregen naarmate het incident vorderde een meer coördinerende rol. Aandacht voor veranderende verhoudingen, het hebben van snel en regelmatig motorkapoverleg en een goede koppeling tussen de teams in het veld en de crisisteams op afstand zijn belangrijk voor het functioneren van de crisisorganisatie.

Omgaan met onveiligheid behelst zowel het signaleren als het acteren op onveiligheid. Hulpverleners moeten zich ervan bewust zijn dat veiligheid een relatief begrip is dat door iedereen anders kan worden ervaren.  Hoewel ‘niets doen is geen optie’ veelal een uitgangspunt is, zal onder bepaalde (extreme) omstandigheden ook aanvaard moeten worden dat hulpverleners niet direct kunnen optreden. Een risicogerichte benadering kan in dergelijke gevallen uitkomst bieden.

De behoefte aan nazorg kan onder een brede groep crisisfunctionarissen leven na een incident van extreem geweld. Dit vraagt om een structurele inbedding van opvang en nazorg voor functionarissen die in multidisciplinaire crisisteams opereren.

Lees het rapport

NIPV-rapporten over schietincidenten Rotterdam

Op woensdag 26 juni zijn twee NIPV-rapporten gepubliceerd die de schietincidenten in Rotterdam vanuit een andere onderzoeksvraag hebben onderzocht. Er is ook een leeronderzoek gedaan naar de bevolkingszorg en psychosociale hulpverlening na de schietincidenten. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam en GGD-GHOR Rotterdam-Rijnmond.