Investeren in weerbaarheid: de sleutel tot een veerkrachtige toekomst
19 december 2024 (voor het laatst bijgewerkt op 20 januari 2025)
Diverse maatschappelijke ontwikkelingen maken onze samenleving kwetsbaar voor verstoringen. De huidige geopolitieke dreigingen en de gevolgen daarvan vragen om een gezamenlijke aanpak. Het NIPV initieert en stimuleert deze aanpak en draagt bij door middel van onderzoek, onderwijs en voorlichting.
Zo waren NIPV-directeur IJle Stelstra en Hoofd Nationale Hulpverlening bij het Rode Kruis Suzanne Segaar te gast bij BNR in het programma BNR Beter voor een uitzending en podcast over het thema weerbaarheid. Op basis van dit gesprek maakte BNR ook het volgende nieuwsbericht.
Weerbaarheid en Veerkracht: samen voor een veilig Nederland
Ook heeft het NIPV een eigen driedelige podcastserie over dit thema gemaakt. De eerste aflevering werd in december gelanceerd.
Raed Arafat, de Roemeense staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, is samen met NIPV-directeur IJle Stelstra een speciale gast in de NIPV-podcastreeks ‘Weerbaarheid en Veerkracht’, met een belangwekkend verhaal en een boodschap waar Nederland van kan leren. “Voorbereid zijn en investeren in veerkracht en paraatheid redt levens”, stelt Raed Arafat.
De tegenstrijdigheid tussen weerbaarheid en crisisvoorbereiding houdt ons tegen, want, in de woorden van Arafat: “Veerkracht en kostenefficiëntie zijn vijanden”. Om ons goed te kunnen voorbereiden op crises en rampen moeten we overschotten creëren, moeten we investeren in mens en materiaal en moet de hele samenleving zich inzetten. De heer Arafat licht toe hoe Roemenië dit al doet en de vruchten daarvan plukt in tijden van nood.
We hebben ook in Nederland te maken met een toenemend aantal risico’s, die de potentie hebben om de samenleving te ontwrichten. De Trendanalyse Nationale Veiligheid benoemt 4 domeinen van transitie: klimaat, technologische ontwikkelingen, geopolitiek en economie. Om deze dreigingen het hoofd te bieden en ons weerbaar te maken tegen maatschappij ontwrichtende rampen, crises of mogelijk zelfs oorlog, is – net als in Roemenië – de inzet van heel Nederland nodig. Daarom zetten we nu in op het vergroten van het veiligheidsbewustzijn en het versterken van de paraatheid voor een weerbare samenleving. Niet voor niets benoemt IJle Stelstra dat investeren in weerbaarheid niet langer een optie is, maar noodzaak.
Hoe kunnen we de burger hier bewust van maken zonder angst te zaaien? Arafat vergelijkt het met een autoverzekering: “Je betaalt de verzekering en je hoopt dat je geen ongeluk krijgt. Aan het eind van het jaar krijg je het geld dat je voor de verzekering hebt betaald niet terug. Dat was een investering in je veiligheid.”
We investeren in weerbaarheid om onszelf te beschermen en om onze samenleving veerkrachtig te houden. En dit vergt de betrokkenheid van de hele samenleving. Niemand kan het alleen.
Luister de podcast
Luister naar de podcast van Raed Arafat, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken van Roemenië, en IJle Stelstra, directeur NIPV.
De podcast is ook te beluisteren op Spotify.