Evaluatie leergangen Gaspakdrager en Verkenner
24 juli 2025
Om leergangen up-to-date te houden, houdt het NIPV ze regelmatig tegen het licht. Dit jaar zijn de leergangen Gaspakdrager en Verkenner aan de beurt. Beide specialistische leergangen kunnen gevolgd worden door mensen met een diploma van de leergang Manschap. “Ik heb deze exotische leergangen al diverse keren gegeven”, zegt Mark-Olaf Sorkale, beleidsmedewerker risicobeheersing en adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) van Veiligheidsregio Groningen en tevens instructeur voor de BON (Brandweeropleidingen Noord). “Het zijn hele gedegen leergangen, maar het is goed dat ze weer afgestoft en bijgeschaafd worden. Ik heb het gevoel dat ze een aantal jaar geleden al goed zijn geactualiseerd. Het zou zonde zijn om ze nu niet bij te houden.”

Passie voor gevaarlijke stoffen
Als AGS ziet hij dat de leergangen dicht tegen zijn eigen specialisme aanschuren. “Ik heb een passie voor gevaarlijke stoffen. Van huis uit ben ik milieukundige, een studie met veel microbiologie en scheikunde. Processen van en wisselwerkingen in cellen/stoffen fascineren mij zeer! Om daarvan mijn werk te hebben kunnen maken en collega’s ook te kunnen laten leren, geeft veel voldoening en plezier. Soms hebben collega’s zoiets van: ‘gevaarlijke stoffen, dat is iets engs, hier kun je als brandweer niets mee’. Maar als ze er meer over weten en zaken kunnen meten en als ze dieper in de materie zitten, dan blijkt dat ‘enge’ reuze mee te vallen.”
Meetapparatuur en meettechnieken
Sorkale ziet het ook als een voordeel dat hij als instructeur ook AGS is. “In de praktijk werk je als gaspakdrager of verkenner altijd in combinatie met een AGS, dus in die zin is het ook een voordeel dat ik deze specialistische leergangen goed ken. Ik vind dat beide vrij goed zijn vormgegeven, met goede e-modules en goede omschrijvingen voor praktijkoefeningen en meetopdrachten. We gaan ook echt de diepte in: de deelnemers leren veel verschillende meetapparatuur kennen en verschillende meettechnieken. Echt inhoudelijk, ook achtergrond over stoffen. Zij weten dus echt hoe zij moeten meten en wat zij meten. Waar ik verbetering zie en wat hoor ik ook terug van studenten, is dat de aansluiting met het examen wat minder is. Daarom denk ik dat het heel goed is, dat deze leergangen geëvalueerd worden en aangepast als uit de evaluatie blijkt dat dat nodig is.”
Feedback belangrijk om kwaliteit te borgen en verbeteren
Meryem Çorum, onderwijskundige bij het NIPV, benadrukt het belang van de evaluatie. “Bij deze leergangen is het de eerste keer sinds ze ontwikkelt en geïmplementeerd zijn in 2020-2021. Voor ons is feedback van degenen die de leergangen de afgelopen jaren gevolgd hebben, heel belangrijk om de kwaliteit te borgen en te kunnen verbeteren. Alle input is welkom. We hopen dat dit proces aan het einde van dit jaar is afgerond en dat we dan aan de slag kunnen met het verbeteren van de leergangen Gaspakdrager en Verkenner!”
Meedoen aan de evaluatie?
Wil je ook meedoen aan de evaluatie van de leergangen Gaspakdrager en Verkenner? Of heb je feedback? Vul dan de vragenlijst in.