label Fysiek veilige leefomgeving

“Brandweervrouwen vinden het heel normaal dat zij brandweervrouw zijn”

20 maart 2025

“Vooral de buitenwereld vindt het heel bijzonder dat er vrouwen bij de brandweer zijn, maar brandweervrouwen zelf vinden het heel normaal dat zij brandweervrouw zijn.” Dit vertelt senior onderzoeker Karin Dangermond in de podcastserie Brandweer Inside van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

Opnames voor podcastserie Brandweer Inside met onderzoeker Karin Dangermond en een brandweervrouw
José Veltman (links) en Karin Dangermond (rechts) in gesprek over vrouwen bij de brandweer.

“Je bent gewoon een team, je zit in een groep mensen”

“Mensen vragen heel vaak: hoe is dat als vrouw tussen de mannen? Dat gevoel heb ik nooit gehad. Je bent gewoon een team, je zit in een groep mensen. Of je man of vrouw bent, dat maakt voor ons niet uit. Voor een buitenstaander wel, die vraagt steeds ‘hoe is dat nou?'”, vertelt José Veltman. Zij is inmiddels alweer 23 jaar vrijwillig brandweervrouw.

Karin Dangermond en José Veltman werden onlangs geïnterviewd voor de podcastserie Brandweer Inside. Het thema van de aflevering: vrouwen bij de brandweer. José Veltman, naast brandweervrijwilliger ook stewardess bij de KLM, vertelde met veel enthousiasme over haar ervaringen als brandweervrijwilliger bij de post Elst: “Het is een prachtig beroep.”

Inzichten uit onderzoek naar werven en behouden van vrouwen bij vrijwillige brandweer

Karin Dangermond deelde de inzichten uit ons onderzoek naar het werven en behouden van vrouwen bij de vrijwillige brandweer. Zes procent van de brandweervrijwilligers in Nederland is vrouw. Dit percentage is sinds 2009 niet meer veranderd. Hoe kan het dat het percentage vrijwillige brandweervrouwen in Nederland al jaren onveranderd laag blijft? Uit ons onderzoek blijkt:

  • Vrouwen die interesse hebben om vrijwilliger te worden, denken geregeld ongeschikt te zijn voor het brandweervak vanwege fysieke eisen, gebrek aan technisch inzicht, maar ook vanwege hun zorgtaken.
  • De meeste brandweervrijwilligers, vrouwen en mannen, willen vooral geschikte vrijwilligers werven. Het geslacht vinden zij niet belangrijk. Maar door generieke wervingscampagnes en doordat het werven hoofdzakelijk via mond-tot-mondreclame gebeurt, worden vrouwen minder snel bereikt.
  • Vrijwillige brandweervrouwen voelen zich over het algemeen geaccepteerd op hun eigen post, maar niet allemaal en niet overal. Soms ervaren zij een (on)bewuste nadruk op hun ‘anders-zijn’ en stuiten zij op (voor)oordelen over vrouwen.
  • Vrijwillige brandweervrouwen stoppen om andere redenen dan brandweermannen, en ook eerder. Brandweervrouwen stoppen vanwege hun gezondheid, (onvrede) over het PPMO of de combinatie van het brandweervak en hun hoofdbaan en/of hun privéleven.
  • Hoewel de meeste veiligheidsregio’s een meer divers personeelsbestand willen, heeft ongeveer de helft van de regio’s in haar beleid geen aandacht voor diversiteit en specifiek vrouwen bij de brandweer. Zo zijn niet op alle posten voorzieningen voor vrouwen.

Luister de podcast

Lees het rapport en de tips om vrouwen te werven en te behouden