label Fysiek veilige leefomgeving

54e voltijdopleiding Brandweerofficier gestart: “Trots dat ik van hobby beroep kan maken”

27 september 2024

“Ik wil heel graag mijn passie voor de brandweer combineren met werken op hbo-niveau. Dat is de belangrijkste reden dat ik ervoor heb gekozen om de 54e voltijdsopleiding Brandweerofficier te doen”, vertelt Gijs de Kever van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. “Sinds mijn 13de ben ik actief binnen de brandweerwereld. Eerst als lid van de jeugdbrandweer en later als vrijwilliger in mijn woonplaats. Daarnaast vind ik de toekomstige combinatie tussen een ‘warme’ en een ‘koude’ functie mooi. Ik heb veel zin in deze uitdaging en ben trots dat ik van mijn hobby mijn beroep kan maken.”

Gijs de Kever, student van de 54e voltijdopleiding Brandweerofficier.
Gijs de Kever, student van de 54e voltijdopleiding Brandweerofficier.

“Mijn eerste indruk van de opleiding is zeer positief. We zijn begin september begonnen met een kennismakingsweek. Dit heeft ervoor gezorgd dat we als studenten een hechte groep geworden zijn”, aldus De Kever. “We kunnen nu al op elkaar bouwen. Het is wel direct aanpoten en met de neus terug in de boeken. De eerste examens staan binnenkort al op de planning. We helpen elkaar hier goed bij en de docenten ondersteunen ons ook waar nodig.”

Kennis en praktijkervaring opdoen

“Ik verwacht een grote hoeveelheid kennis op te doen over alle mogelijke facetten van de brandweer”, vervolgt De Kever. “Ook hoop ik mezelf te ontwikkelen om met een goedgevulde rugzak over anderhalf jaar aan slag te gaan binnen de veiligheidsregio. Het meeste kijk ik uit naar de praktijkervaring die we gaan opdoen. Tijdens de opleiding hebben we regelmatig stages. Hierbij kunnen we de opgedane kennis in de praktijk gaan toepassen. De buitenlandstage in mei 2025 zal ook zeker een hoogtepunt worden.”

De 21 studenten van de 54e voltijdopleiding Brandweerofficier.
De 21 studenten van de 54e voltijdopleiding Brandweerofficier.

Eenentwintig studenten gestart met voltijdopleiding Brandweerofficier

De 54e lichting van de voltijdopleiding Brandweerofficier is formeel van start gegaan met een bijeenkomst voor de studenten, familieleden, docenten, coaches en werkgevers. Aan de opleiding nemen 21 studenten deel en zij zijn allemaal in dienst bij een veiligheidsregio. De opleiding wordt gegeven bij het NIPV.