De VA in het kort
Wat is het?
De Virtuele assistent schetst een geautomatiseerd situatiebeeld van een incident gebaseerd op open en gesloten bronnen.
Voor wie?
- Calamiteitencoördinator (CaCo)
- Informatiemanager
Doel
Verbeteren en versnellen van ondersteuning bij beeld- en besluitvorming tijdens incident.
Voordelen
- Snellere informatievoorziening tijdens een incident.
- Geautomatiseerde verzameling van relevante bronnen geeft een compleet beeld.
Contact
Voor vragen mail je naar mark.janssen@nipv.nl.
Over de Virtuele assistent
De Virtuele assistent vormt snel en accuraat een situatiebeeld van een incident, inclusief taxatie van bijbehorende risico’s. Het NIPV organiseert beheer en de ontwikkeling van de VA.
Versie 1.0 omvat geautomatiseerde geografische incidentanalyse. Hiermee zien CaCo’s op de meldkamer live bij elk incident welke relevante objecten er in de omgeving aanwezig zijn. Hierbij wordt ook automatisch rekening gehouden met de actuele windrichting.
Innovatiepodcast
Beluister de podcast over de Virtuele assistent direct met Spotify, of beluister hem hier.
Bekijk ook deze video’s
Innovatieproject samenwerking tussen veiligheidsregio’s en NIPV
Zes veiligheidsregio’s (Fryslân, Groningen, Midden- en West-Brabant, Noord- en Oost-Gelderland, Rotterdam-Rijnmond en Utrecht), een softwarepartner, en het NIPV ontwikkelen de Virtuele assistent. De financiering van dit project komt van het NIPV, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de 22 veiligheidsregio’s. Het NIPV organiseert beheer en de ontwikkeling van de VA.
Laatste testfase in de meldkamer
Verschillende meldkamers testen de Virtuele assistent in een schaduwomgeving met echte data. Daadwerkelijke toepassing in de crisispraktijk volgt daarna: dan is de eerste functionaliteit, een geografische automatische incidentanalyse, klaar voor integratie in andere landelijke voorzieningen zoals het Landelijk crisis management systeem (LCMS).

Doorontwikkeling van de Virtuele assistent
In volgende versies zal onder meer ook het handelingsperspectief per incident worden toegevoegd. Hierbij maakt de VA gebruik van gevalideerde rekenregels en gegevens uit bijvoorbeeld DATA4OOV. De VA, in haar huidige en zeker ook in haar toekomstige vorm, versnelt besluitvorming voor een effectievere aanpak van incidenten en crises.

“Binnen enkele seconden een conceptsituatiebeeld met de bijbehorende risico’s”
Na ooit te zijn ontstaan als mooi idee binnen de Veiligheidsregio Fryslân, maakt de ‘Virtuele assistent’ (VA) zich nu op voor daadwerkelijke toepassing in de crisispraktijk. Willem Treurniet, al vanaf het begin betrokken bij het innovatieproject. “Het idee van een landelijke virtuele assistent ontstond in 2018 met het doel de informatievoorziening tijdens incidenten te verbeteren; om deze sneller en makkelijker te maken, en gevoed met betere informatie. Diverse veiligheidsregio’s vonden dit idee veelbelovend en startten samen met het NIPV en een softwarebedrijf een innovatiepartnerschap.”
Lees het verhaal van Willem