OTOpia 2023: More Future Learning
Tijdens dé netwerkdag voor OTOTEL-professionals in de crisisbeheersing willen wij de samenwerking intensiveren door met elkaar in gesprek te gaan en best practices uit te wisselen.
Otopia 2023 is volgeboekt, u kunt zich via het aanmeldformulier nog inschrijven voor de wachtlijst!
Kerngegevens
12 april 2023 van 09.00 tot 16.30 uur
NIPV Arnhem
geen
OTOTEL-professionals (OTOTEL = opleiden, trainen, oefenen, testen, evalueren, lessons learned) werkzaam in de crisisbeheersing
NIPV
Meer informatie
Na een zeer positief ontvangen lustrumeditie in 2022 gaan we op 12 april 2023 verder waar we in 2022 zijn gebleven. Met als thema: More Future Learning.
In de ochtend wordt een plenair programma aangeboden en in de middag volgens diverse workshops. De thema’s van de workshops rondom leren zijn o.a. evalueren, innovatie, beleving & gedrag en historie & ontwikkeling.
Aftermovie editie 2022 & 2023
Alvast in de mood komen? Bekijk de aftermovie die van de lustrumeditie 2022 is gemaakt. En bekijk de aftermovie van editie 2023 hier.
Verslag OTOpia-workshop ‘Voorbereiden op ongekende crises: hoe dan?!’
NIPV-onderzoekers Laurens van der Varst en Marte Luesink presenteerden tijdens OTOpia 2022 inzichten uit onderzoek naar zogeheten ongekende/
grenzeloze crises. De centrale vraag tijdens deze workshop: hoe kunnen crisisprofessionals en organisaties zich op ongekende crises en ‘black swans’ voorbereiden?
Download hier het verslag.
Programma
- Ontvangst en registratie
- Opening door Koos Kranenburg
- Plenaire spreker, Paul Smit
- Plenaire spreker, Alexandra van ’t Geloof
- Pauze
- Workshop, ronde 1
- Lunch
- Plenair creatief intermezzo door Jeannette Welp
- Naar workshops
- Workshop, ronde 2
- Workshop, ronde 3
- Plenaire wrap-up en borrel in de foyer
- Einde
Sprekers plenair
Paul Smit: Het Brein!
Filosoof en cabaretier, Folkerts & Smit
Anders Kijken
“Filosoof en cabaretier Paul Smit is een van de meest gevraagde sprekers van Nederland. Hij combineert humor en inhoud en haakt in op thema’s als samenwerking, innovatie, beïnvloeding, verandering & werkgeluk. Paul Smit studeerde af op ‘de evolutie van het menselijk bewustzijn’ en schreef 13 boeken over filosofie, psychologie en neurowetenschap. Hij werkt samen met neurowetenschapper Ayca Szapora m.b.t. het ondersteunen van hersenonderzoek aan de Universiteit Leiden en Dresden.”
Alexandra van ’t Geloof-Witte: Het hart!
Eigenaar NRJ! Lezingen, Training en Advies
Tight-Loose-Tight
In deze interactieve kennissessie gaan we in op de nieuwste leiderschapsinzichten met het model Tight-Loose-Tight en hoe deze de drie psychologische basisbehoeften beïnvloeden om te blijven ontwikkelen.
Alexandra is bedrijfskundige, woonde en werkte over de hele wereld, doet onderzoek naar duaal leiderschap tussen artsen en managers en is masterdocent leiderschap en verandering waar ze veelvuldig deelnemers heeft uit de zorg, de brandweer, de politie, defensie en beleidsmakers.
Jeannette Welp: Met hoofd, hart en handen!
Jeannette Welp is spreker over de kracht van muziek, ook als het om samenwerking en verbinding gaat binnen de crisisketen. Ze laat het de deelnemers tijdens haar interactieve en vrolijke bijdrage zelf ervaren.
Deelsessie
1. Gedrag en innovatie(f) leren; wat en hoe kunnen we leren van data, slimme software en Artificial Intelligence?
Maaike Lousberg, Consultant Pandora Intelligence
Er zijn enorme hoeveelheden data beschikbaar die crisisprofessionals kunnen gebruiken in het bestrijden of voorkomen van een crisis. Echter, hoe maken we van deze enorme brij aan data iets waar je direct iets mee kunt (actionable information)? Pandora Intelligence doet dit door met het door hen ontwikkelde software platform verhalen uit data te halen. Hoe precies? Dit demonstreren zij met behulp van hun toepassingen op het gebied van crisispreventie en crisisbestrijding. (Hoe) kun je dit soort technologie niet alleen in de operatie, maar ook op het gebied van leren, trainen en evalueren inzetten? Daar gaan we samen met elkaar over in gesprek!
2. Leren van en voor langdurige crisis!
Laurens van der Varst, Onderzoeker-adviseur Vakgroep Crisisbeheersing NIPV
In deze workshop nemen onderzoekers Laurens van der Varst en Marte Luesink van de Vakgroep Crisisbeheersing (NIPV) deelnemers mee in het leren van langdurige crises. Uit de theorie weten we dat zich tijdens crises allerlei barrières voordoen die leren belemmeren. Wat zijn die barrières? Kun je ze omzeilen? Welke kansen doen zich voor om organisatieleren tijdens crises te bevorderen? En waarom is leren eigenlijk zo belangrijk? Op die vragen gaan we antwoorden zoeken.
3. De toekomst van evalueren
Ralf Beerens, Senior onderzoeker NIPV / hoofddocent MCPM
Evaluaties zijn een middel dat kan bijdragen aan het verkrijgen van inzichten maar ook het vinden van antwoorden op vragen. Ze kunnen belanghebbenden en crisisprofessionals, en hun organisaties helpen om hun preparatie en respons inzichtelijk te maken, te beoordelen, te ontwikkelen of zelfs te verbeteren. Ervaringen die opgedaan zijn in zowel gesimuleerde gebeurtenissen (oefeningen) als tijdens daadwerkelijke gebeurtenissen (rampen of crises) kunnen worden gebruikt om toekomstige activiteiten te verbeteren. Helaas lukt dit niet altijd, maar waarom niet en wat kunnen we hier (lokaal, (boven-)regionaal en landelijk) aan doen?
In deze deelsessie gaat het over de toekomst van evalueren. Aan de hand van inzichten uit onderzoeken en praktijkervaringen gaan we aan de slag met vragen als ‘hoe ziet de toekomst van evalueren eruit?’, ‘waar liggen kansen?’, ‘tegen welke uitdagingen lopen we aan?’ en ‘wat is er nodig?’.
4. Realistisch ensceneren: de sleutel tot beleving?
Sef Hendrickx, Oprichter / eigenaar FireWare B.V.
Hoe breng je “beleving” in een oefening? Wat is de meerwaarde van realistisch ensceneren en hoe pak je dat aan? Op grote, maar vooral ook op kleinere schaal en wat is realisme eigenlijk? Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden bestuderen we een aantal ensceneringen waarbij de daadwerkelijke omgeving is ingezet als realistische oefenomgeving. We delen wat goed is gegaan: maar vooral ook wat minder handig was.
5. De digitale leerweg
Reggie Diets, Onderwijskundige GHOR & Ambulancezorg, Veiligheids en gezondheidsregio Gelderland Midden
Was vroeger nu veel slechter? Leren vanuit historische (onderwijskundig) perspectief. Online leren, nieuwe digitale leeromgeving, VR bril.
Aanmelden
Aanmelden kan al via de aanmeldbutton boven in deze pagina.